Общностен център за деца и родители „Царевград“ навърши четири години

https://www.24chasa.bg/region/article/9145921 www.24chasa.bg
Министър Деница Сачева и Даниел Панов уважиха празника на социалния център
Министър Деница Сачева и Даниел Панов уважиха празника на социалния център СНИМКА: Община Велико Търново

С празник в парк „Дружба“ във Велико Търново бе отбелязан четвъртият рожден ден на Общностен център за деца и родители „Царевград” - една социалните услуги в Община Велико Търново, акцентираща върху ранното детско развитие. С куклен театър, балони и подаръци екипът зарадва малчуганите и техните семейства, а специални гости бяха малките великотърновци от група „Звездица“ на Детска градина „Слънце“. Подредена бе и своеобразна изложба с рисунки на деца, сътворени по случай хубавия повод и доказващ таланта на младите великотърновчета.

Празникът бе уважен от кмета на Велико Търново Даниел Панов и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева. Те поздравиха целия колектив – всички специалисти, които помагат на децата и техните родители, за да имат  равен старт в училище, да получават нужните здравни услуги и психологическа подкрепа, да растат като пълноправни членове на обществото, информират от общината.

Общностен център „Царевград” показва защо Община Велико Търново е за пример в областта на социалните услуги, подчерта Деница Сачева.

Поздрав към всички отправи и Росица Димитрова – директор на социалната дирекция в общината. Тя изказа благодарност към екипа на услугата за професионализма и всеотдайната им работа в подкрепа на децата и техните семейства.

Общностен център за деца и родители „Царевград” е създаден от Община Велико Търново по проект, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020. Предоставят се суслуги за ранно детско развитие и индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания. До момента са обхванати 130 деца и са сключени 115 договора за дългосрочно ползване на услугата;

„Формиране и развитие на родителски умения“ и „Семейно консултиране и подкрепа“ – с проведени до момента 722 индивидуални консултации и 508 домашни посещения. Над 700 са обхванатите родители, проведени са общо 792 информационни срещи.. В „Семеен център за деца от 0 до 3 години“ предлаганата почасова дневна грижа са ползвали 115 малчугани.