23 машинисти от метрото са под карантина

https://www.24chasa.bg/region/article/9149190 www.24chasa.bg
СНИМКА: Велислав Николов, архив

23-ма машинисти от столичното метро са под карантина. Трима имат симптоми на коронавирус, а останалите 20 са под карантина, защото са контактни на колегите си лица. Всички машинисти са от влакчетата, които се движат по първата и третата линия. Случай на коронавирус при колегите им, които управляват мотрисите по третата линия, на този етап няма. Причината е, че те са в отделно депо, различно от това, в което са машинистите, които работят на първата и втората линия, научи "24 часа".

"Взели сме всички мерки. Правят се тестове на контактните лица. Дезинфекцират се работни помещения, депа, кабините, влаковете и станциите", обясни шефът на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев. Той предполага, че заразата е внесена отвън - при контактите на служителите в извън работно време. 

Всички 23-ма машинисти не са на работа от сряда.

Братоев е категоричен, че на този етап няма опасност графикът на влакчетата да се наруши заради лиспващи машинисти.

"Имаме над 330 машинисти. На този етап движението на метрото не е застрашено. Имаме достатъчно резерв от машинисти, които да поемат смяната на карантинираните. Дори имаме такива, които са в отпуск и при необходимост, можем да извикаме и тях, но в момента това не се налага", заяви проф. Братоев.