Търговище затвори дискотеките за 10 дни, забрани и семейните тържества на закрито

https://www.24chasa.bg/region/article/9149197 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

С цел да бъде ограничено разпространението на коронавируса в област Търговище областният кризисен щаб реши днес за срок от 10 дни да бъдат затворени всички дискотеки и увесилителни заведения на територията на областта. За същия период се забранява провеждането на семейни и фирмени тържества и масови мероприятия на закрито.
Кафенета и ресторанти ще работят, но като спазват стриктно заповедите на здравния министър, при заетост на местата не повече от един човек на 2 кв. м. от търговската площ на обекта.

Въвежда се пропусквателен режим в обектите от търговската мрежа и се завишава контролът за спазване на мерките за лична безопасност, дезинфекционен режим и социална дистанция.

Причина за непопулярните мерки е рязкото увеличение на броя на заразените с COVID 19 в областта през последните дни - положителните проби само през последното денонощие са 70, предния ден те бяха 43. В момента общият брой на диагностицираните с COVID-19 жители на област Търговище е 728. Хоспитализирани в болничните заведения на областта са 94 души, като в областната болница на Търговище са настанени 61 човека. На домашно лечение са поставени 397 души. Излекувани към този момент са 205 човека. Починалите от коронавирус вече са 32.

При отсъствие на повече от 20 процента от броя на учениците, класовете от пети до 12-и на съответното училище да минават на дистанционно обучение за срок до 10 дни, реши още щабът. За това ще бъде поискано и разрешение от министъра на образованието.
Такова вече е обучението в двете средни училища на Търговище.

В цялата област карантинирани или с грипоподобни симптоми са общо 1 606 ученици, които са 15,62 процента от всички 10 280 ученици в областта. Общият брой на работещите в учебните заведения на територията на областта педагогически специалисти е 1228, от тях в момента отсъстват от работа 151 души, т.е. 12,3 на сто. Под карантина са поставени 11 паралелки в различни училища. Спазва се препоръката на Министерството на образованието и науката да се запази присъствената форма на обучение за най-малките ученици - тези от първи до четвърти клас.