18 са с положителен PCR в дом за умствено изостанали край Велико Търново

https://www.24chasa.bg/region/article/9151056 www.24chasa.bg

През последното денонощие на територията на област Велико Търново са регистрирани 28 нови лабораторно потвърдени случаи на COVID-19. 16 от случаите са свързани с регистрираното огнище на COVID-19 в Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост „Надежда“ и Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост в с. Церова кория , съобщи РЗИ.

На 22 октомври е регистриран лабораторно потвърден случай на COVID-19 при потребител на Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост „Надежда“, с. Церова кория, който е хоспитализиран в МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ АД – Велико Търново.
От РЗИ – Велико Търново е проведено епидемиологично проучване в преходното жилище и Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, с. Церова кория, които са разположени в една обща сграда.

След оценка на риска на потребители и персонал в двете институции (общо 57 потребители и 30 души персонал) са взети проби от близките контактни 22 лица  за доказване на COVID-19 чрез PCR тест.
С положителни резултати за коронавирус от 23.10.2020 г. са общо 18 лица, от които 6 души персонал и 12 потребители. Те са поставени с предписание на РЗИ – Велико Търново на домашна изолация и лечение.
С цел превенция и ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, до управителя на Преходно жилище за възрастни хора с умствена изостаналост „Надежда“ и Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост е издадено предписание за извършване на почистване и четирикратна дезинфекция на всички повърхности и помещения в сградата; изолиране на потребителите с положителни резултати за COVID-19 на отделен етаж и определяне на лица от персонала, които да се грижат само за тях, и други противоепидемични мерки.

Епидемиологичното проучване продължава.

Към 00:00 часа на 24.10.2020 г. на територията на област Велико Търново са диагностицирани с COVID -19 общо 584 лица, от които 
372 лица са излекувани, в домашна изолация са 162 инфектирани, хоспитализирани са 36 души, починалите са 14.