Кметът на Несебър на 8-то издание на "Есенни пасажи": Първи дадохме старт на рибните фестивали (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9151284 www.24chasa.bg
Кметът Николай Димитров откри осмото издание на фестивала "Есенни пасажи", който отново напълни Несебър с турсти.

Общината е спечелила проекти за близо 10 млн.лв. по Програмата за морско дело и рибарство

След официалното откриване на 8-ото издание на "Есенни пасажи" в Несебър на 23 октомври, фестивалът продължава с пълна сила днес и утре, а необичайно топлото време по морето е прекрасно допълнение към фестивалните събития.

По време на официалното откриване  кметът на общината Николай Димитров поздрави съгражданите си и гостите на града и  припомни, че Несебър пръв преди осем години е дал началото на рибните фестивали по морето.

"Тази година общината спечели проект по „Програма за морско дело и рибарство“, който финансира провеждането на това значимо за културния календар на града събитие. В момента по тази програма сме спечелила проекти за 9,8 млн.лв. На многобройните гости и на гражданите на Несебър пожелавам прекрасен и усмихнат уикенд, зареден с позитивизъм, радост и добро настроение с „Есенни пасажи“, каза Николай Димитров.

Със своя поздрав към гражданите и гостите на площад „Месамбрия“ кметът на Несебър  даде начало на концерта на звездата на българската поп музика, любимката на младото поколение Нели Петкова, която развълнува многобройната публика със своите изпълнения.

По-рано през петъчния ден бе открита изложба на Дружеството на несебърските художници и Сдружение несебърски художници – „Несебър АРТ“. Експозицията е подредена в Артиум център и съдържа около 60 творби на изтъкнати местни творци. Платната са тематично подбрани и разкриват за прелестите на морето и града с тесните калдъръмени улички, за рибарския бит и многоцветния свят на морските обитатели. Изложбата може да бъде посетена всеки ден между 12 и 22 часа до 28 октомври.

Тазгодишното издание на „Есенни пасажи“ се провежда с финансовата подкрепа на „Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020“, чрез която бяха отпуснати средства за закупуване на сцена, висококачествен LED екран и цялостно осъществяване на фестивала.

Фестивалните дни продължават до неделя включително с разнообразна и пъстра програма, в която ще има забавления за деца и възрастни, дегустация на рибни специалитети, приготвени от професионални шеф готвачи, кинопрожекции, музикална програма с участието на местни и гостуващи изпълнители, демонстрации на приготвяне на рибни ястия.