Бургас - толерантен и добър за млади семейства и пенсионери

https://www.24chasa.bg/region/article/9154371 www.24chasa.bg
Около 84% от софиянци са доволни от града си.

62% в София казват, че качеството на живот се е увеличило през последните 5 години

Живеещите в София смятат, че животът им се е подобрил с сравнение с преди пет години, сред най-доволните от градския транспорт в Европа са, смятат финансовото си състояние за добро и че лесно могат да си намерят работа.

67% от бургазлии си имат доверие, в сравнение с 36% в София. И в двата града доволните от работата си са в диапазона 65-72 на сто. Малка част от бургазлии се оплакват, че трудно може да се намери жилище на разумна цена. Над 85% от хората в морския град са доволни от обществения транспорт.

Това са основните изводи за двата български града, включени в доклада на ЕК за качеството на живот в населените места в Европа.

Оплакванията на софиянци са, че трудно може да се намери жилище на разумна цена, но това е проблем за почти всички европейски столици.

62% от запитаните софиянци смятат, че качеството на живот в града им се е повишило, с което българската столица се нарежда на 5-о място по този показател. Сред 83-те града, включени в проучването, полските Бялисток и Гданск и чешкият Острава заемат челните места с над 65% от жителите, заявили, че живеят по-добре отпреди 5 години. Рим и Болоня в Италия показват най-ниски резултати с по-малко от 13% доволни жители.

По мнението на своите жители Бургас се представя сравнително добре по показателя доколко е подходящ за живот на възрастни хора, млади семейства с деца, чужденци и хомосексуални.

Според 73% от

бургазлии градът

им е подходящ за

расови и етнически малцинства,

а 15% са категорично несъгласни.

46% в Бургас и 43% в София казват, че населеното място е подходящо за хомосексуални. С твърдението не са съгласни 16% от бургазлии и 20% от софиянци. Двата града не правят изключение от останалите от бившия социалистически блок.

За млади семейства с деца Бургас е подходящ според 85% от жителите му.

Бургас е добър и за пенсионерите според 67% от жителите му.

София е в челната

десетка по

използване на

градски транспорт

55 на сто от хората казват, че се возят на автобус, трамвай или тролей. На първо място по този показател е Лондон, където 59% от жителите ползват обществените возила. На дъното е Подгорица - едва 24 на сто от хората там се качват на автобусите из града. Като цяло проучването сочи, че делът на жените, учещите и пенсионерите в градския транспорт е по-висок.

Едва 8% са велосипедистите в София, докато в Грьонинген например 42% от населението са велосипедисти, следван от Амстердам и Копенхаген с 40 и 37% на колело ежедневно.

В Бургас

велосипедистите са

около 14 процента

Като цяло младежите от 15 до 24 години използват двойно повече колелета като средство за придвижване.

Столицата на България е надолу в класацията, що се отнася до чувството за безопасност през нощта, като само 41% заявяват, че се чувстват сигурни на разходка сами.

(Виж интервю по темата с Тихомир Безлов)

Недоверие

към съгражданите

На повечето хора в моя град може да се има доверие - това твърдение е по-рядко срещано сред жителите на столиците сред изследваните градове в сравнение с тези, които живеят в по-малки градове - 61% срещу 70% в нестоличните градове на Европа.

Софиянците имат много ниско доверие един към друг - едва 36% са съгласни с твърдението “На повечето хора в моя град може да се вярва”. За сравнение 90% от жителите на Копенхаген и 87% в Осло вярват на съгражданите си.