Кметът на Гoце Делчев е под карантина след положителен тест на съпругата му

https://www.24chasa.bg/region/article/9155545 www.24chasa.bg
Владимир Москов

Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов е под карантина в дома си, след като съпругата му във вторник е дала положителен тест за коронавирус, предава "Струма"

„Освен мен и малката ни дъщеря е под карантина”, потвърди вчера Москов. Моят и тестът на дъщерята са отрицателни за COVID-19, а и нямаме никакви симптоми на заболяването. Съпругата ми също е добре. И тримата сме си у дома. Докато съм под карантина, ме замества Валери Сарандев“.

Съпругата на Москов - Мария Москова, от 13 г. е преподавател по химия в НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев.

„Не е ясно къде се е заразила, тъй като тя е от преподавателите, които най-стриктно спазват противоепидемичните предписания”, коментира директорът на гимназията Мария Георгиева.

В учебното заведение други болни преподаватели няма, преди време наша колежка се разболя и дори лежа в болницата, но вече е здрава и след няколко дни я чакаме да се върне на работа. В гимназията под карантина в момента е само 11 „а” клас заради болно момче в паралелката“, каза Георгиева.

След теста на Мария Москова гимназията получила предписание за засилена дезинфекция. „Ние и без това я правим, дезинфектанти има навсякъде, ходим с маски, правим всичко необходимо“, обясни директорката.

Поради многото случаи на заболели в общината на 20 октомври, в последния си работен ден преди излизане в карантина, Вл. Москов забрани за срок от 14 дни провеждането на групови празненства на закрито, многолюдни сватбени тържества и наложи вечерен час за непълнолетните. Заместникът му Сарандев пък наложи крути хигиенни мерки на общинския пазар, включващи 2 пъти дневно дезинфектиране на площадките за селскостопански и промишлени стоки, указателни табелки с напомнянето, че плодовете и зеленчуците трябва да се мият обилно преди консумация, оформяне на входове и изходи на пазара, разделяне на потребителските потоци за селскостопанския и промишлен пазар и задължителни защитни маски или предпазни шлемове за търговци и потребители.