В Пловдив няма да затварят вкупом барове - само ако нарушат мерките

https://www.24chasa.bg/region/article/9156599 www.24chasa.bg
Дани Каназирева СНИМКА: Архив

- Да наказваме цял бранш за отделни нарушители, е несправедливо, смята Дани Каназирева

- Разкриват още 182 легла за COVID в града и региона

Още 10 дни толеранс даваме и след това преминаваме към санкции, глоби и затваряне на тези, които не спазват мерките.

Това решение оповести областният управител на Пловдив Дани Каназирева. "Ако затворим нощните заведения, които са 5-6 в Пловдив, клиентите им ще се преместят в ресторантите", обясни тя. По думите й, ако след седмица се влошат нещата, може да се пристъпи към най-крайна мярка.

"Само за 4 дни от края на миналата седмица са извършени 2581 проверки в заведения и магазини в цялата област. На повечето места мерките се спазват. Да наказваме цял бранш, е несправедливо", категорична е Каназирева. Тя обаче предупреди, че проверките ще бъдат още по-жестоки. И припомни, че в събота са били затворени две заведения са неспазване на противоепидемичните предписания.

Според най-актуалната справка 51 са медицинските лица в Пловдив и областта, които са активни с коронавирус. В болници са настанени 278, от тях с доказана инфекция са 228. В задоволително състояние били 113-ма, а в добро - 36.

Тежките случаи са 12, като 9 са на интензивно лечение.

Каназирева отказа да коментира писмото на д-р Невен Енчев, който е недоволен, че в Пловдив дискотеките продължават да работят и да сеят зарази. "Само ще кажа, че неговата болница последна се включи с 10 легла за лечение на хора с коронавирус, а останалите - с много повече", допълни областният управител.

Тя обяви, че с решение на Медицинския щаб се разкриват в Пловдив и региона още 182 легла за COVID. Така общият им брой става 500.