Предлагат на проф. Галилей Симеонов да е в дома за ветерани на културата

https://www.24chasa.bg/region/article/9157261 www.24chasa.bg
Проф. Галилей Симеонов

в столичния квартал Захарна фабрика

Предлагат на проф. Галилей Симеонов да бъде настанен в дома за ветерани на културата в столичния квартал Захарна фабрика. Това решихме след разговори с Вежди Рашидов, каза кметът на Монтана Златко Живков. Той направи уточнение, че след публикувания в социалната мрежа апел да му се помогне от негови колеги оставането му в социалния дом, където условията са прекрасни, ще стане само по негова воля.

Предлагат на проф. Галилей Симеонов да е в дома за ветерани на културата

Кой ще гледа свещените ми гъски на село, пита живият класик, геният, който ще тъгува за родния си дом.

Професорът по графика в Националната художествена академия е автор на едни от най-сполучливите портрети на Васил Левски
Професорът по графика в Националната художествена академия е автор на едни от най-сполучливите портрети на Васил Левски

„Галилей Симеонов беше един изключително приятен човек. Помня го като професор, когато аз бях студент. Галилей Симеонов има някакъв проблем, който решава по свой начин. Отсреща има къща, но е решил да спи на друго място. Изоставен е от близките си, сам е“, казва Вежди Рашидов.

През 2019 година графикът беше подпомаган от общината, картините му са събрани и показани в голяма ретроспективна изложба в столицата.

„В художествената галерия „Кирил Петров“ се съхраняват 78 негови творби, те са заведени надлежно с инвентарен номер още преди 30 години, увери главният уредник д-р по изкуствознание Любомир Мечков. Картините са налице, не са откраднати“, опроверга той спекулациите.

Проф. Галилей Симеонов остана беден към своята 91-ва годишнина, без албум-каталог на картините си, без близък човек, който да се грижи за него, без наследници.

Художниците от Монтана го познават от дълги години, знаят, че живее в разхвърлян дом, като клошар, но с грамофон, на който слуша джаз. Той е почетен гражданин на Монтана и на община Георги Дамяново. От Ротари клуб – Монтана поискали да му ремонтират къщата, изпратили работници от строителна фирма, но той ги отпратил. Особняк съм, обичам безпорядъка, казва Галилей.

Професорът по графика в Националната художествена академия е автор на едни от най-сполучливите портрети на Васил Левски, Христо Ботев и Йордан Йовков, на „Простреляната нива“, на Колчо Слепеца и много други.

Чудакът издига в култ селския бит и родното си село Гаврил Геново. Спи в каруца,защото къщата му е изгоряла, подпалена от негов завистник-душманин, съселянин, когото не споменава от дълги години. С мъка по погубения дом от зъл човек, започва неговият по-тъжен период. Рисува с въглени, останали след пожара и създава шедьоври. Спира се пред всяка животинка, и на мравката прави път, заслушва са в шепота на горите. Най- много тъгува за своя приятел, румънския художник Корнелиу Баба. Отказва на художниците от дружество „Тенец“ да наемат жена да го гледа. Държи се здраво за земята.

Тайната на дълголетието му е супа с камъче, пие вода само от извор или планинско поточе, спи на сламен дюшек, вкусва само домашно сирене, меси си божествен хляб по стара рецепта с квас, обожава домашното вино и всякакви храни без хормони и химикали. Ял съм корени, лук, хлебец, гладувал съм както селяните от Северозапада, както дядо ми Никола Цветин и това ме прави здрав, казва професорът. Признава и за дълги дни само с варени картофи, както героите от известната картина на Ван Гог. Преди години той се прекръстил на дядо си, защото чувства името на откривателя Галилей му е някак чуждо, неродно.

Мизерията се набива на очи - порутената къща, покрив няма и известният художник живее под отворено небе, под дъжд и сняг. „Дали тъна в мизерия? Истина е, но не съвсем“, отговаря лаконично. И добавя,че живее хубаво...

Аристократ на духа, от скромност той не умее да проси, дори да е изпаднал в крайна необходимост. А са му нужни по- приемливи условия, ателие, в което да работи и социален патронаж.

Безспорно е, че този човек се нуждае от помощ особено след смъртта на съпругата му, но дали ще я приеме, чудят се художниците от Монтана...

Meждувременно кметицата на община Геори Дамяново Нина Петкова съобщи, че е включен в програмата на социалното министерство „Топъл обяд“ и е ремонтирана лятната кухня.