Румен Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

https://www.24chasa.bg/region/article/9160507 www.24chasa.bg
СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава

"Правителството предлага разоряващ бюджет и огромни харчове без цели, без план, без ясни процедури, без обосновка за резултатите от тези харчове". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по време на бригадно-тактическо учение на армията "Балканска стена 2020" на учебния армейски полигон край хасковското село Корен днес, съобщава БТА.

"Коментарът ми е, че бюджетът е разоряващ и премиерът знае, че си купува спокойствие и власт с парите на гражданите. Нещо повече - заробва идните поколения с харчовете", каза държавният глава. Той добави, че още по-тревожното е, че огромните разходи без обществени поръчки се превръщат в правило.

"Примери има колкото искате, те не са отсега, посочи Радев. "Това са нашите пари, на нашите деца и внуци", обобщи президентът.

Румен Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

Той посочи милиардите, които се харчат за магистрали и които се изпълняват с изключително съмнително качество без обществени поръчки.

"Същото е и с язовирите - раздават се пари неизвестно как", изброи още Радев. Той уточни, че отдавна настоява да се публикува по какви критерии се дават пари за магистралите, както и какви гаранции се поемат.

За да успее Българската армия да гарантира сигурността на страната, трябва да има висока боеспособност, коментира също Румен Радев в отговор на въпрос дали е уместен моментът за провеждане на такова мащабно учение като "Балканска стена 2020".

На друг въпрос дали армията трябва си намали бюджета заради извънредната обстановка, върховният главнокомандващ отговори, че трябва да се намери точният баланс и, когато се правят разходи за армията, трябва да има ясни процедури и не трябва да се нарушават приетите решения на НС за финансиране.

Радев увери, че се чувства в отлично здраве и е спазил всички предписания на РЗИ.

На днешното учение се демонстрират боеспособността на 61-ва механизирана бригада и др. подразделения. В маневрите участват близо 3000 военнослужещи, 200 единици бронетанкова техника и до 500 единици автомобилна техника.Учението започна на 19 октомври т.г. и ще продължи до 30 октомври, подразделенията действат по разработен условен сценарий на територията на България, който не е насочен към нито една от съседните държави, отбелязват от МО.