Софийският щаб: Онлайн обучение при над 20% отсъстващи в училище

https://www.24chasa.bg/region/article/9161459 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Десислава Кулелиева

Фандъкова настоява временно директорите да извиняват отсъствията на децата от предучилищните групи след писмено искане от родител

При над 20% отсъстващи ученици гимназиите в София да преминават на онлайн обучение. С тази препоръка излиза днес софийският оперативен щаб след заседанието, което проведе по-рано.

"За да улесним директорите във въвеждането на тази мярка препоръчваме на онлайн обучение да преминават учениците от гимназиален етап (без 8 клас) при условие, че има над 20% отсъстващи. Препоръчваме осмите класове да продължават обучение в училищна среда, тъй като на този етап се усвояват базови познания и компетентности", написа във фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова след заседанието на щаба.

В момента под карантина са 75 паралелки - над 5700 ученици, с положителен тест са 201 ученика, 3 софийски училища са поискали да преминат на дистанционно обучение, а в детските градини има 13 групи под карантина.

"Поисках от Министерство на образованието да даде възможност на директорите временно да извиняват отсъствия на деца от предучилищните групи (5 и 6 години) при писмено искане от родителите. По указания на дирекция „Образование“ тази възможност вече беше дадена за децата на 3 и 4 години. Родителите, които искат децата им да останат вкъщи, могат да подадат декларация в свободен текст, включително и електронно, до директора на детската градина и отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно за времето на извънредната епидемиологична обстановка", обяснява Фандъкова. Декларациите могат да се подават и онлайн.

Увеличават се и контролиращите екипи, които ще следят за спазване на мерките в столицата.

"Увеличаваме екипите на общината и полицията, които контролират задължителното носене на маски в градския транспорт, търговските обекти и при струпване на повече хора на открито. От днес екипи на аварийната дирекция на общината подпомагат контрола за носене на маски в метрото – екипите ще започнат работа на най-натоварените станции в час-пик. Заедно със СДВР увеличаваме броя на полицаите, служителите на Центъра за градска мобилност и Столичен инспекторат, които контролират епидемиологичните мерки. Носенето на маска на закрито и когато не може да се осигури дистанция, е най-сигурният начин за предпазване от заразяване. Според епидемиолозите правилното носене на предпазни маски, спазването на дистанция, дезинфекцията и редовното миене на ръцете са от решаващо значение за начина, по които ще се развива епидемиологичната обстановка в следващите дни", пише още Фандъкова.