Командировани лекари и сестри вече дежурят при ковид-пациенти в Бургас

https://www.24chasa.bg/region/article/9161540 www.24chasa.bg
УМБАЛ Бургас. СНИМКА: Архив

Пръв, макар и в пенсионна възраст,  пример даде шефът на отделението по ревматологията д-р Иван Казмин 

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ Бургас вече дават дежурства при пациенти с ковид. Крайната мярка се наложи заради спешната  нужда от помощ на персонала в инфекциозно отделение, който не е в състояние да се грижи за толкова много болни, съобщиха от ръководството на болницата. Изготвен е график, според който лекари и сестри от други отделения се командироват в инфекциозното.

Въпреки първоначалния отказ да помогнат на колегите си, част от тях все пак ще го направят. Първите дежурства са на лекари от ревматологично отделение, които от вчера застъпиха на поста. Пример даде началникът на отделението д-р Иван Казмин, който е в пенсионна възраст, но без колебание прекара целия вчерашен ден в КОВИД-сектора, разказа говорителят на болницата Юлия Андреева. Всички лекари от Ревматологията също ще дежурят, както и медицински сестри. Някои от тях също наближават 60-те години, но споделят, че макар и да не подлежат на мобилизация заради възрастта си, ще поемат риска и призовават по-младите колежки също да помогнат.

Кардиологичното отделение на УМБАЛ Бургас също ще отдели лекари и сестри за дежурства. Въпреки командироването, персоналът все още не е достатъчен, за да обслужва всички 60 легла, разкрити за пациенти с ковид. Трудности създава и фактът, че те се намират в две отделни сгради на болницата - в Инфекциозно отделение и на 10-я етаж в терапевтичния корпус, на мястото на Отделението за долекуване. Още 10 легла продължават да работят и за пациенти с други инфекциозни заболявания, които също се нуждаят от лекар-инфекционист, обясниха от държавната болница. От там съобщиха, че от днес Спешно отделение вече е с разширен изолатор, в който ще изчакват прием докараните с линейки съмнителни пациенти, докато излязат тестовете им за КОВИД. Изолаторът се намира на мястото на бившия детски спешен кабинет. Разширеният изолатор ще освободи място в Спешно отделение, екипите на линейките също ще могат по-бързо да отиват на друг адрес, защото сега има случаи, в които пациентите чакат в тях поради липса на място, коментира Андреева.