Пациенти, пили аспирин, с 47% по-малък риск да умрат от COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9161940 www.24chasa.bg
Медицински служител мери температурата на човек на входа на болница във Варшава.

Учените от Мериленд засега са умерени оптимисти, започват допълнителни контролирани изследвания

Приемът на аспирин може да намали риска хоспитализираните пациенти с коронавирус да се разболеят тежко или да умрат, показва ново проучване, цитирано от британският в. “Дейли мейл”. Изследователите установили също, че ниски дневни дози от хапчето могат да намалят с повече от 40% вероятността заразените с коронавирусна инфекция да постъпят в интензивно отделение или да бъдат интубирани.

Екипът от Медицинския факултет на университета в Мериленд заявява, че са предпазливи оптимисти за ефикасността на достъпното лекарство в битката с тежките усложнения при коронавируса. Откритието тепърва трябва да бъде клинично тествано. Предстои да бъде проведено ново рандомизирано контролирано проучване, при което на едната група ще бъде даван аспирин, а на другата - не.

“Ако нашата констатация се потвърди, аспиринът ще е първото достъпно лекарство без рецепта за намаляване на смъртността при пациенти с COVID-19”, каза ръководителят на изследването д-р Джонатан Чоу.

Екипът е

наблюдавал

412 пациенти

с COVID-19, лекувани в Медицинския център на университета в Мериленд в Балтимор и три други болници по Източното крайбрежие на САЩ. Около една четвърт от тях приемали ежедневно ниски дози (80 милиграма) аспирин преди или веднага след приемането им за лечение. Тези, които ежедневно са пили аспирин, стигали с 43% по-рядко до интензивно отделение и с 44% по-рядко се налагало да бъдат интубирани. Най-важният резултат е, че аспиринът намалява риска от смърт в болница с 47%.

Коронавирусът увеличава риска от опасни и смъртоносни кръвни съсиреци, които могат да се образуват в сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове. Употребата на аспирин пречи на кръвните съсиреци, което според екипа е причината лекарството да има полза срещу COVID-19.

Според редица изследвания обаче приемането на аспирин от деца под 16-годишна възраст може да бъде много опасно. Аспиринът попада в групата на нестероидните противовъзпалителни медикаменти, които са под наблюдение от началото на пандемията заради страхове, че могат да усложнят симптомите на заболяването. Някои изследвания показаха, че този тип противовъзпалителни, към които спадат и парацетамолът и ибупрофенът, може да доведат до смърт на хоспитализирани пациенти с коронавирус. Други специалисти обаче смятат, че няма доказателства за опасността от тях.

Френският министър на здравеопазването първи предупреди за рисковете от приемането на ибупрофен при болни с коронавирус. Впоследствие СЗО възприе това предупреждение като сериозно и достоверно. По-късно южнокорейско изследване дори показа, че нестероидните противовъзпалителни средства увеличават риска от фатален изход с 65%, а риска от тежки бъбречни усложнения - с 85%. Проучването им беше направено с 1824 пациенти в болница с COVID-19. Оказало се, че хората, които са вземали 7 дни преди да попаднат в клиниките такива медикаменти, са по-силно изложени на опасността да умрат. Аспиринът обаче не е бил включен в изследването на южнокорейските учени. Екипът установил, че нестероидните противовъзпалителни

увеличават

рецепторите

ACE-2,

чрез които вирусът прониква в тялото.

Учени от Кралския лондонски колеж пък достигнаха до противоречащи на южнокорейските изводи при животни. Тяхното изследване показало, че 80% от животните с респираторен дистрес синдром - усложнение при коронавируса - умират.

Когато приемaли еквивалент на ибупрофен обаче, шансът им за оцеляване рязко се повишавал. Същият екип анализирал други 13 изследвания през март върху ефекта на нестероидните противовъзпалителни и не открил доказателства “за” или “против” използването им. Американското изследване е съсредоточено върху пациенти с COVID -19, които вече са приемали аспирин заради проблеми със сърцето. Учените твърдят, че изводите им остават в сила дори когато се намесят фактори като възраст, пол, раса, индекс на телесната маса, както и в случаите на високо кръвно и диабет, които са усложняващи съпътстващи заболявания.