В Гърция с маски и в колата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9161974 www.24chasa.bg
Италианци протестират срещу новите мерки за коронавируса в град Торино. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Задължителна е в районите от червената и оранжевата зона, глобата 150 евро

Маската в Гърция вече е задължителна и в леките коли в районите, където рискът от заразяване с коронавирус е от степен 3 (оранжева зона) или 4 (червена зона). В такситата трябва да я носят шофьорът и пътниците, а при пътуване в частен автомобил всички вътре, освен ако шофьорът е сам или с него пътуват най-близките от семейството.

Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници. Предупреждението е отправено от МВнР в София по данни на посолството ни в Атина. За районите от ниво на риск 4 (червено) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души.

В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е 4-ма души. Атина и Солун попадат в оранжевата зона. Глобата при неспазване на правилата е 150 евро.

Европа се превръща в голямо огнище на заразата и правителствата трябва да вземат по-строги мерки, предупреди Световната здравна организация.

Според отговарящия за извънредните ситуации Майк Райън, “ако Европа иска да победи вируса, трябва да приложи много по-комплексни мерки”. Райън призова властите в европейските страни да подкрепят гражданите си, които спазват правилата.

Над 50 000 заразени за денонощие бяха отчетени в Испания, която се очертава като най-силно засегнатата от втората вълна. Тя първа мина границата на 1 млн. положителни от началото на пандемията, а от неделя връща извънредното положение чак до май догодина.

В Германия канцлерката Ангела Меркел предупреди, че се задават много тежки месеци. “Моля ви да се откажете от всяко пътуване, което не е наистина необходимо. От всяко тържество, което не е наистина необходимо. Моля ви да си стоите вкъщи”, призова тя съгражданите си.

Засега до 3 ноември хората в Чехия няма да могат да излизат от 21 ч вечерта до 5 ч сутринта. До същата дата се затварят за чужденци границите. Хотелите и местата, в които може да отсядат гости, са затворени, също както и музеите, галериите, ресторантите, клубовете и пъбовете. През последното денонощие там са отчени 15 000 заразени.

Черен рекорд бе отбелязан и в Румъния - 104 починали за денонощието, като новите случаи са над 4700.

В Австрия канцлерът Себастиан Курц не изключи нова пълна карантина в страната през декември.

Белгия също до края на седмицата трябва да реши дали да не върне пълната изолация. Заради бързото увеличаване на заразените в страната и големия брой на пациенти в болниците лекари в белгийския град Лиеж, които са с COVID-19, но нямат симптоми, поискаха да продължават да се грижат за пациентите. Около една четвърт от медиците в града са с коронавирус.

В Торино, Италия, се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи срещу наложените от правителството мерки.

Силите на реда използваха сълзотворен газ, за да разпръснат недоволните от затварянето на баровете и ресторантите. Витрините на много магазини, включително за луксозни стоки, бяха изпотрошени. Демонстрации имаше също в Неапол и Милано.