Нови мерки в Пловдив: Децата в мола само с придружител, баровете - до 23,30 ч.

https://www.24chasa.bg/region/article/9164762 www.24chasa.bg
Снимка: Pexels

Едва ли ще има ефект от вечерен час, ще се засили паниката, смята Дани Каназирева

Коктейл-баровете да работят до 23,30 часа, а непълнолетните да посещават моловете единствено с придружител.

Това реши единодушно Областният кризисен щаб.

Ограничението касае коктейл-баровете, които останаха да работят след забраната на здравния министър за посещение на нощните заведения. 

„И двете решения са продиктувани от практиката и са взети след анализ. А имено, че когато учениците спрат да посещават училище, както и извънкласни занимания, повечето се събират в тези търговски обекти.

Говорила съм с управителите на моловете, които проявяват разбиране и ще окажат съдействие. Също така, с другата мярка, целим да не превърнем коктейл-баровете в нерегламентирани нощни дискотеки, каквото се случи през пролетта", коментира областният управител  Дани Каназирева.

Според представителите на Медицинския щаб, за да има ефект, мерките трябва да бъдат комплексни, каквато е последната заповед на здравния министър за затварянето на нощните заведения и дистанционно обучение за гимназисти и студенти.

От анализа се вижда, че скокът на положителните проби е рязък 14 дни след старта на учебната година, а децата карат вируса по-леко или без симптоми, но го пренасят.

„Не трябва да се залита в крайности и да се увеличава паниката и психозата сред хората, като се взимат прибързани мерки, които няма да доведат до спад, а единствено ще доведат до тежки удари върху икономиката. По-важното е наложените мерки стриктно да ги спазваме като общество и да не се стига до повече затваряне на отделни отрасли. Взетите решения днес за допълнителните мерки бяхме подготвили още преди дни, но нямаше да има смисъл от тях без настоящата заповед на МЗ, обясни Каназирева

Относно идеята за въвеждането на вечерен час областният управител коментира:

„Резервирана съм, защото едва ли ще има реален ефект, но ще доведе до още по-голяма паника. А ако касае непълнолетните, то в самия Закон за закрила на детето чл.8 има забрана за всички непълнолетни лица да излизат без придружител след 22ч.“

По думите й най-важното е от тук нататък да за се засили контрола с компетентните институции за спазване на мерките и да се създаде необходимата организация в здравните си заведения.