Всички лекари от гастроентерологията в Разград са с коронавирус

https://www.24chasa.bg/region/article/9169008 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Затварят временно отделението

Отделението по гастроентерология в разградската болница ще бъде временно затворено. Причината е, че всички лекари, които работят в него са болни, с положителни PCR тестове. Заболели са и четири медицински сестри. Това е информирал изпълнителният директор на МБАЛ "Свети Иван Рилски" д-р Гечо Жечев на първото онлайн заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса, съобщават от областната администрация. Той е уточнил, че всички пациенти от отделението ще бъдат пренасочвани към други отделения.

Д-р Жеков е предупредил, че броят на заболелите бързо расте и се налага непрекъснато да бъдат разкривани нови легла в бобницата. Той е съобщил, че в Инфекциозното отделение има 25 легла, в Отделнието по пневмология и фтизиатрия - 20 легла. В болницата са настанени шест души, които са в тежко състояние и на обдишване. Цялото Интензивно отделение се мести в урологията. Там ще има място за още шест допълнителни легла, на които да бъдат настанявани най-тежките случаи. В здравното заведение от днес се разкриват още 18 легла, като Първо вътрешно става отделение за пациенти с COVID 19. Директорът на болницата е обобщил, че общият брой на леглата за болни от коронавирус в лечебното заведение е 69.

От болницата в Исперих също са обявили, че работят по разкриването на допълнителни легла за болни от коронавирус, а от болницата в Кубрат, че вече са готови да приемат такива пациенти.

Председателят на регионалната съсловната организация на личните лекари д-р Селиме Карагьозова е повторила предложението си родителите на заболелите ученици да им записват час за преглед по телефона, за да не се получава струпване на пациенти. Тя е пояснила, че изискването по наредба личните лекари да изпращат пациенти за планови прегледи при специалист в този момент не е добър вариант по същата причина - струпване на хора, които няма как да пазят дистанция.

Атанас Дончев от РУО е обявил, че в областта вече има проблеми с осигуряването на заместващи учители за заболелите или поставени под карантина педагози.