Без масови мероприятия на открито и закрито в Търговищко заради коронавируса

https://www.24chasa.bg/region/article/9169492 www.24chasa.bg

По-строги противоепидемични мерки въвеждат в Търговищко. Те са приети на извънредно заседание в електронна среда на Областния координационен щаб за борба с COVID-19, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

Преустановява се организирането и провеждането на масови мероприятия както на открито, така и на закрито. А в ритуалните зали за сватби, кръщенета и погребения ще се допускат до 10 души.

Въвежда се забрана за провеждането на групови занимания в читалищата и групови самодейни изяви. Разрешени остават индивидуалните занимания, но при строго спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекция след всяко занимание, предаде БТА.

Превозвачите от обществения транспорт се задължават да увеличат броя или големината на автобусите, където е възможно, за намаляване на гъстотата на хората.

До 30 ноември се преустановява плановият прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ в област Търговище. Забраняват се и свижданията в болничните заведения, при определени изключения.

Регулира се неприсъственото обучение на учениците от гимназиален етап на образование, както и се преустановяват груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и други, организирани от юридически и физически лица. Изключение се допуска по отношение на дейностите по интереси и занималните за ученици от начален и прогимназиален етап на образование, които са организирани по начин, който не допуска смесване на деца от различни паралелки. Преустановяват се и присъствените занимания в центровете за подкрепа на личностното развитие. Регламентира се и провеждането на културни, развлекателни и спортни прояви. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти. На всички пазари, тържища и базари на открито и закрито се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите.

Всички контролни органи ще осъществяват засилен контрол в контролираните от тях обекти и дейности и ще създават организация за изпълнението на противоепидемичните мерки.

Заповедта от днес е подсписана от зам-областния управител Панайот Димитров, изпълняващ функциите на областен управител , тъй като от вчера Митко Стайков е с коронавирус.