София ще има дигитален двойник

https://www.24chasa.bg/region/article/9171389 www.24chasa.bg
Йорданка Фандъкова СНИМКА: Десислава Кулелиева

София ще има дигитален двойник. Целта на 3D моделът на столицата е да прави различни симулации, с които да се предвижда ефектът от различни градски решения. Дигиталният двойник на столицата ще бъде разработен от Институт GATE, който е съвместна инициатива на Софийския университет, университета Чалмърс, Швеция и "Чалмърс Индустриални Технологии". За създаването на дигиталния близнак на София в петък бе подписано меморандум за сътрудничество между кмета на столицата Йорданка Фандъкова и ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Институтът GATE ще изгради Център за върхови научни постижения в областта на големите данни и изкуствения интелект. Той се фокусира върху научни изследвания в областта на бъдещи градове, интелигентно управление, умна индустрия и цифрово здравеопазване. Иновациите в центъра ще бъдат разработвани в три модерни технологични лаборатории: за моделиране на процесите в градска среда, интердисциплинарно сътрудничество с индустрията и за виртуална реалност и визуализация на големи данни. В момента това е  единственият подобен център в Източна Европа.

Дигиталният двойник на София ще стартира с пилотен район – "Лозенец" с потенциал за разширяване на обхвата в целия град. Ще се изработи цифрова двойна платформа за проектиране, тестване, прилагане и обслужване на целия жизнен цикъл на градската среда. 3D моделът ще съдържа реплика на терена, сградите, улиците, озеленяването и други. Дигиталният двойник ще даде възможност на Столичната община да извършва предварителен анализ на дейности свързани с транспорт, инвестиционни намерения, градска среда, пешеходен трафик, както и за решаване на градски проблеми.

Проф. Анастас Герджиков
Проф. Анастас Герджиков

"Градове като Виена, Хелзинки, Сингапур и много други вече имат дигитални двойници. Ние ще направим лазерно заснемане на сградите, а сензори и датчици в градската ни лаборатория ще събира данни за качеството на въздуха, посоката на вятъра и т.н. Дигиталният двойник ще позволи да се предвиди ефектът от нови сгради върху околната среда, симулация на качеството на въздуха и анализ на соларния потенциал на сградите", обясни доц. д-р Десислава Петрова-Антонова.

"София е първата община в България със стратегия за интегрирано развитие и план за действие по изпълнението на стратегията за дигитализация на столицата. В последните години насърчаваме използването на иновации и технологии в образованието и околната среда. Надяваме се, че дигиталният двойник на София ще ни помогне да взимаме правилните за развитието на града решения", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Проф. Анастас Герджиков пък подчерта, че Софийският университет ще помогне София да се превърне в модерен и иновативен град.