Връчиха наградите "Кристален Феникс" на варненската опера

https://www.24chasa.bg/region/article/9176309 www.24chasa.bg

На кратка церемония преди симфоничния концерт на 30 октомври Даниела Димова, директор на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна, предложи на публиката да почете с минута мълчание, а след това и с аплодисменти паметта на починалия предния ден дългогодишен главен режисьор на Варненската опера Кузман Попов, съобщават от ТМПЦ-Варна.

По-късно тя обяви носителите на четирите годишни награди „Кристален Феникс“ 2020, придружени с грамота.

Първата награда открои брилянтната режисура и великолепната сценография на премиерата „Макбет“ от Джузепе Верди, върхово постижение на "Опера в Летния театър 2020", аплодирана от максимален брой зрители в условията на COVID-19.

Маестро Страцимир Павлов бе отличен за великолепните аранжименти на „Кармен Фламенко“ и диригентското майсторство, с което изведе премиерите на „Кармен Фламенко“, както и на мюзикълите „Чаплин“ от Крис Къртис и „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, пожънали забележителен успех в "Опера в Летния театър 2020".

Любителят на сценичното изкуство Силвия Щумпф бе удостоена с „Кристален Феникс“ за изключителна подкрепа и меценатство на фестивала "Опера в Летния театър 2020", който въпреки COVID 19 остава в историята на оперния театър с големия зрителски интерес и творческата висота на изнесените спектакли.

Журналистката Нина Локмаджиева получи „Кристален Феникс“ за творческия ангажимент и високото професионално отразяване на "Опера в Летния театър 2020", която в условията на COVID-19 се превърна в едно от най-успешните летни издания на оперния театър във Варна.