Дариха копие на "История на България" на Петър Богдан на музей в Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/9185269 www.24chasa.bg
Снимка Авторката

11 фототипни издания с подробни предговори, пояснителни бележки, речници и други дари на Историческия музей в Монтана университетското издателство „Неофит Рилски“, съобщи директорката на музея д-р Ваня Иванова. Историческите издания са излезли от печат през 2020 г. Дарението пристига по проект „Гутенберговата революция и българите“ към фонд „Научни изследвания“ на МОН.

Най-ценното издание е копие на ръкописа на „История на България” от Петър Богдан. „За древността на бащината земя и за българските дела – към своите съотечественици от брат Петър Богдан от Чипровец, от ордена на братята минорити обсерванти, провъзгласен за архиепископ Сардикийски Софийски.“ е факсимилно издание от 201 страници. Оригиналът на ръкописа, част от частна колекция в италианския град Модена. Изданието вече може да се види в библиотеката на историческия музей в Монтана. Факсимилетата са предшествани от подробен, двуезичен предговор (на английски и български), изготвен от проф. Лилия Илиева.

Сред заглавията е едно от най-забележителните произведения в старата българска литература „За буквите“ на Черноризец Храбър, както и най-старата чисто граматическа славянска книга „За осемте части на речта“.

Монтана вече има достъп и до поемата на Петър Богдан (Бакшич) „ Двете смърти на човека“. „Небесното съкровище на Дева Мария, Божия майка“, преведено от Петър Богдан Бакшич е сред книгите, получени в музея. Досега тази творба е била известна на българската наука само като заглавие. Единственият открит екземпляр се съхранява в в Научната библиотека на град Дубровник, Хърватия.

Достъпно е и произведение на друг чипровчанин – Кръстьо Пейкич „Огледало на истината между Източната и Западната църква.“, издадено във Венеция през1716 г.