От днес глобяват с неприсъствен фиш за неправилно паркиране в София

https://www.24chasa.bg/region/article/9187588 www.24chasa.bg

От днес екипи на Центъра за градска мобилност започват да поставят неприсъствени фишове за неправилно паркиране. Санкциите са от 20 до 200 лв. и се налагат по Закона за движение по пътищата. Фишът ще се поставя на предното стъкло на автомобила, а след седмица ще се получава от нарушителя по пощата. Това съобщи зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев.

"До момента само Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха такива фишове, но в присъствието на водача. Това е неефективно, защото често той не може да бъде открит или те оспорват очевидно нарушение. Приоритет ще са проверките по улиците и булевардите с градски транспорт и местата, на които се възпрепятства движението на пешеходци и велосипедисти. Такова място е бул. "Черни връх", където сме сега - тук има трамвайно движение, само една лента за движение на автомобили и паркирани коли върху нея, което е системно нарушение на правилата. Друг такъв пример е ул. "Раковски", на която постоянно се паркира върху велоалеите. Това е недопустимо", заяви Кръстев. 

Той обясни, че се работи за промяна на наредбата, с която да може да се обособят зони около детски градини и училища, където да има временни места за престой, за да може родителите да оставят и взимат децата си.

От днес глобяват с неприсъствен фиш за неправилно паркиране в София

"Във Виена например има 15 минути буфер, но там хората спазват правилата. Тук правилата масово не се спазват, хората стоят с телефона в ръка и когато видят контрольор тогава пускат есемес", каза Кръстев. 

В бъдеще системата ще се надгради и ще може да се прави проверка за наличие на глоби. Санкциите ще се начисляват към задълженията за местните данъци и такси. Те могат да се платят с тях или в 7-дневен срок.

"За паркиране върху тротоар например санкцията е 50 лв., а върху инвалидно място - 200 лв., върху маркировка - 20 лв.", уточни Стефан Митев, инспектор в ЦГМ.

Проверките стартират с 10 служители на ЦГМ, като впоследствие екипите ще се увеличат.

Според закона неприсъствените фишове се издават на собственика на автомобила, така че те не могат да се прехвърлят, уточни Никола Рогачев, председател на съвета на директорите на ЦГМ.