Аджер от Бузовград готова да излезе на първа линия срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/9202520 www.24chasa.bg
Аджер Пътъ от Бузовград е единствената медицинска сестра на щат в общинско училище или детска градина от общо 77 в Казанлък, която безусловно обяви, че е готова да помогне в борбата с COVID-19 на първа линия. СНИМКА: Община Казанлък

Тя е единствената от общо 77 медицински сестри на щат в общински ясли, детски градини и училища в Казанлък, която безусловно декларира това

60-годишната медицинска сестра от село Бузовград Аджер Пътъ е единствената сред 77-те медицински сестри, които работят в общинските училища, детски градини и ясли на Казанлък, която е дала категорично безусловно съгласие да се включи доброволно в битката с Covid-19 като допълнителен персонал, който да е в помощ на лекарите и медицинските сестри в новооткритото специализирано отделение в казанлъшката МБАЛ "Д-р Христо Стамболски". Това разкриха днес от пресцентъра на общината, след като 2 дни по-рано обявиха резултатите от анкетата сред медиците, която общината проведе превантивно.

Според тази анкета, още една сестра е склонна да работи в COVID-19 отделението, но при положение, че бъдат затворени всички училища, а други три - само в краен случай. Останалите 72 медицински сестри категорично отказват да влязат при заразените под какъвто и да било предлог, макар да не са в пенсионна възраст.

Община Казанлък запозна всички медицински сестри, които са на щат в общината, с решението на правителството на всеки работещ в Covid-19-отделение да се заплащат по 1000 лв. месечно. В допълнение на това община Казанлък осигурява също по 1000 лв. месечно, както и храна за нощните смени и безплатно ползване на общинско жилище, при необходимост от изолация.

Но не парите са водещи при желанието на Аджер да помогне при необходимост. "Искам да помогна, защото такава ми е професията - медицинска сестра. Моментът е такъв, че трябва да помогнем. Цял живот искам да се уча на нещо ново", споделя скромно Аджер.

Тя е майка на пораснал син и мечтае да стане баба. В професията е от близо 30 години - работи като медицинска сестра в две казанлъшки гимназии - в професионалната "Иван Хаджиенов" и в гимназията по транспорт и транспортен мениджмънт. През лятото, когато училищата са във ваканция, жената работи с децата от планинския лагер "Паниците" над Калофер.

Няма Фейсбук профил. Нейните приятели са съседите в Бузовград и децата, за които полага грижи години наред - от двете гимназии и планинския лагер. Към съгражданите си се тя обръща с думите: "Не се плашете! Това е поредното предизвикателство, което заедно ще преодолеем!".

Днес, навръх Архангеловден, мюсюлманката Аджер се обърна към приятелите си християни с поздрав към всички именици, като им пожела да вярват в доброто и да бъдат живи и здрави.