Ученици ще готвят храна за медиците на първа линия в Смолян

https://www.24chasa.bg/region/article/9231418 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Смолянски ученици ще готвят топла храна от понеделник до петък за лекарите и медицинския персонал, които лекуват на първа линия болни от COVID-19 в Смолян, обяви началникът на РУО на МОН Мария Семерджиева. Инициативата се реализира съвместно с областна администрация, Професионалната гимназия по туризъм и строителство и 4 ОУ в Смолян. От понеделник учениците ще приготвят всеки ден с подкрепата на професионален готвач 45 порции за медиците на първа линия. Учениците ще готвят в учебния ресторант към гимназията по туризъм по време на практика.

Областният управител Недялко Славов призова за дарения на средства за хранителни продукти за Професионалната гимназия по туризъм и строителство, за да може да се осъществява инициативата. За първата седмица са осигурени продуктите.

Заболеваемостта в област Смолян е намаляла през последната седмица спрямо предходната, но продължава да е в червената зона. Има 139 положителни проби на COVID-19, при 154 за предходната седмица. 16 са починалите за седмицата, при 15 за предходната седмица. От началото на извънредното положение в областта има 1313 случая. От тях излекувани са 911, а починалите са 93. Към 16 ноември има активни 309 случая, 226 са на домашно лечение, 83 са хоспитализирани.

Според данните на РЗИ заразените лица са със средна възраст 59 години, като 53% са над 60-годишни. 60% от тях са постъпили в лечебни заведения. Средната възраст на починалите е 68.7 години, най-много са на възраст между 65 и 79 години.

Според областния управител има няколко причини за високата смъртност. Първата е, че Смолянска област бе една от първите, които се срещнаха с вируса и продължително време заразата не изчезна и през летния сезон, когато има доста смъртни случаи. Втората причина е застаряващото население в област Смолян. Третата е късното търсене на медицинска помощ. Анализ на областната болница сочи, че болшинството от пациентите стигнали до фатален изход са престояли в болница 48 или 72 часа, което означава че късно е търсена лекарска помощ.