В Пловдив вирусът вилнее с над 500 на ден, гази и млади

https://www.24chasa.bg/region/article/9236840 www.24chasa.bg
Военни доставят легла за МБАЛ “Св. Мина”, която се преструктурира за COVID.

Няма обезлюдени места в областта, затова е закономерно да е втора по заразени след столицата. Има легла и създадена добра организация

Според преболедувалия шеф на полицията много хора отказват да се тестват - за да не плащат или за да избегнат карантина, и така разнасят COVID-19

Молим се за всеки интубиран пациент да се вдигне. Звукът на респираторите преобладава. Броят на умиращите вече е шокиращ.

Така лекари от първа линия в Пловдив описват ситуацията и я оприличават на война, в която се сражават със смъртта. Радват се, че в повечето случаи я побеждават. Но в някои тя взема надмощие.

Пловдивска област от два месеца е в огъня на вируса и твърдо държи второто място след София по заболеваемост. До 17 ноември са регистрирани общо 9091 положителни. Под карантина са 4715, а на домашно лечение - 3695. Оздравели са 4687 души. Трендът обаче е нагоре. На 18 ноември беше отбелязан рекорд от 525-има нови за денонощие.

Спад засега

не се очаква,

цифрата на заразените не пада под 300.

“Натискът е огромен. За последните две седмици сме обслужили 842-ма с COVID, докато за целия октомври бяха 600”, казва шефът на Спешна помощ д-р Иван Стойнов. Значителен е ръстът спрямо септември, когато имало под 400 обаждания за вируса. В момента болниците там разполагат с 868 терапевтични легла плюс 84 интензивни.

“Всички реално са обезпечени с персонал”, казва областната управителка Дани Каназирева, която е и шеф на кризисния щаб. Тя признава, че е изключително трудно на лекарите. “Нито една болница не е спирала да обслужва пациенти”, категорична е Каназирева. Според нея съвсем нормално е Пловдив да е втори по заболели. “В областта нямаме обезлюдени населени места. Закономерно е да сме след столицата”, обяснява тя.

Определените легла са три вида - едните са за положителни, вторите - за непотвърдените случаи, които били най-ценни, за да не бъде връщан никой. И третите - за интензивно лечение.

“Всеки ден имаме по 100-140 свободни места за настаняване”, добавя Каназирева. По нейно настояване работи

онлайн система,

която показва в

реално време

свободните легла

в града и региона. Това улеснява екипите на Спешна помощ. А преди дни беше изготвен график как да се извършва хоспитализацията на тежки случаи, за да няма лутане на линейките. Например в УМБАЛ “Св. Георги” се насочват болни от МБАЛ “Тримонциум”, МБАЛ “Хоспитал”, Транспортна болница и МБАЛ “Д-р Киро Попов” в Карлово.

Подобно на София областният щаб в Пловдив препоръча на общините и ДКЦ-тата да разкрият ковидзони. Комплексният онкологичен център няма да приема външни пациенти с коронавирус, а ще обслужва само своите.

В момента се преструктурира общинската МБАЛ “Св. Мина” в болница за приоритетно лечение на средно тежки случаи. Там ще бъдат разкрити 150 легла, а вече действат 90. Военните предоставиха още 20, както и 100 комплекта чаршафи. Към “Св. Мина” се включват с дежурства медици от две частни болници.

Според Каназирева

логиката да има

COVID болница

е да се запазят

големите

здравни заведения, където се лекуват хора с всякакви диагнози.

В сражението с коронавируса най-големия удар поема инфекциозната клиника към “Св. Георги”. Медиците там са на ръба на силите си, а възнаграждението им е около 2600 лв. заедно с помощта от държавата.

“Най-притеснителното е, че много се промени профилът на заболелите. Докато в началото на пандемията бяха предимно възрастни, сега вирусът поваля и доста по-млади - от деца до 40-45-годишни”, казва шефът на клиниката доц. Андрей Петров.

Преобладават пациенти с придружаващи заболявания - сърдечни, белодробни и диабет. При тях коронавирусът протича тежко. Симптомите са пълна отпадналост, висока температура и задух. “Най-често имат пневмониии, затова ги лекуваме венозно с два антибиотика, даваме витамини, медикаменти за кашлица, включваме и “Ремдесивир”, посочи доц. Петров. Той уверява, че пациентите се лекуват комплексно - както от COVID, така и за основното им хронично заболяване. Правят се непрекъснато консултации с пулмолози, кардиолози или с ендокринолози - специалистите ходят в клиниката, опаковани със скафандри.

И въпреки това в града и региона има много починали. Обяснението на медиците е, че коронавирусът

се оказва

фатален за хора

с хронични

заболявания

Те биха могли да живеят, ако не са били заразени. Санитарка от МБАЛ “Пловдив” е починала за 6 дни от белодробна тромбоемболия.

“Болестта е ужасяваща, особено за хора с диабет. Баща ми си отиде за няколко дни”, съсипан е общинският съветник Константин Георгиев. От началото на пандемията той пазеше своите родители, но въпреки това инфекцията ги е застигнала. Георгиев призовава хората да не вярват в конспиративни теории.

Заразата не подмина и кмета Здравко Димитров. Близо месец той се лекува първоначално вкъщи, а повече от 20 дни в болница, 5 от тях е бил в интензивното.

Пловдивската община се оказа едно от огнищата - преболедуваха шефът на дирекция “Здравеопазване” и двама зам.-кметове, а в момента се лекува и председателят на ОбС Александър Държиков. Директорът на полицията Йордан Рогачев успя да пребори заразата. Според него причината тя да се вихри в града и региона е, че много хора със симптоми не си правят тестове. Едни - за да не дават пари, а други - да не ги карантинират. И така сеят заразата.

“ВП Брандс Интернешънъл” АД дари на 6 болници в града респиратори за над 300 000 лв.

В рамките на кампанията “Майчин дом” и Столична община са получили спирт за дезинфекция

Десетки пловдивски компании помогнаха и продължават да даряват на здравните заведения медицинска апаратура и предпазни средства и дезинфектантни.

Шест белодробни вентилатора от най-висок клас, 10 000 предпазни маски и над 300 многократни защитни облекла предостави “ВП Брандс Интернешънъл” АД на шест болници в Пловдив.

Благородният жест е част от вече предприетите действия на акционерите на компанията - правоприемник на “Винпром Пещера” АД, за справяне с кризата в страната.

Дарението е на обща стойност над 300 хил. лв. и е на разположение в интензивните отделения на МБАЛ “Св. Иван Рилски”, “Св. Мина”, МБАЛ “Св. Панталеймон”, УМБАЛ “Каспела”, УМБАЛ “Пълмед” и УМБАЛ “Св. Георги”.

Животоспасяващата апаратура е предназначена за спешна помощ и дълготрайни интензивни грижи при пациенти с остра дихателна недостатъчност от всички възрастови групи.  

Предпазните костюми са произведени в България - специална противовирусна изработка с най-висок клас на защита и са за многократна употреба. Те са изключително леки, позволяват на кожата да диша и да не предизвиква алергични реакции.

В рамките на дарителската кампания “ВП Брандс Интернешънъл” АД е предоставила безвъзмездно също и спирт за дезинфекция на Акушеро-гинекологичната болница “Майчин дом” в София и на Столична община.

Собственикът на Пловдивския панаир Георги Гергов дари 300 хил. лева, с които беше изградена лаборатория към УМБАЛ “Св. Георги” за тестове за COVID.

Семейството на бизнесмена също пострада от вируса. Неговата тъща се спомина, а на съпругата му Вили и нейната сестра се наложи да лежат в болница.

Преди дни Гергов даде над четвърт милион за няколко болници. Със 150 000 лева са закупени апарати за кръвна плазма - за УМБАЛ “Св. Георги” и УМБАЛ “Пълмед”. Медицинска техика получи от Гергов и УМБАЛ “Софиямед”.

Оръжейният бос Петър Манджуков дари мобилен рентген “Кугел” за 120 000 лева на МБАЛ “Св. Пантелеймон”.