Шефът на "Св. Георги" за двамата починали: Не мога да говоря за вина, докато не се докаже (видео)

https://www.24chasa.bg/region/article/9237910 www.24chasa.bg
Проф. Карен Джамбазов (вляво) с шефа на клиниката проф. Янко Илиев и инфекционистите проф. Марияна Стойчева и доц. Андрей Петров.

Не мога да кажа, че има вина, докато тя не се докаже от прокуратурата. Така директорът на УМБАЛ "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов коментира смъртта на двамата пациенти, които починаха на стълбите в болницата. Той уверява, че повече такива случаи няма да се повторят.

Шефът на клиниката по токсикология проф. Янко Илиев, където всъщност загинаха двамата пациенти, нарече случая "нещастно съвпадение на факти".

Джамбазов повтори, че е назначена проверка и се снемат писмени обяснения от всички участници в този нелеп инцидент. "За нас обстановката е военновременна, проверката не е приключила", каза шефът на "Св. Георги". И се впусна в обяснения как необходимостта от разкриване на допълнителни ковид легла е наложило да бъде трансформирана клиниката по токсикология на бул. "Васил Априлов". Тя е на 3 етажа и понеже сградата е стара, няма асансьор. В нея са били разкрити 35 легла за коронавирус. С тях общо в болницата те са 141 и 20 интензивни.

Шефът на

"Всички пациенти, които приемаме с в тежко състояние. А лекари и сестри напускат. До момента двама медици и 4 сестри са си тръгнали", посочи Джамбазов. По думите му всички са преуморени и прегрели от 13 март досега. И оприличи ситуацията на война.

"Като ръководител на болницата мога да предприема единствено дисциплинарно производство", посочи шефът на университетската болница.

"Защо тези двама пациенти стоят толкова дълго на стълбите, без да им се окаже помощ", бе попитан Джамбазов. Той обясни, че в понеделник са били превозени 6-има души там. Четирима били настанени. Тези двамата се наложило да почакат.

Съпругата на починалия Господин Господинов, която е заснела с телефона си как седят отвън, твърди, че са стояли 2 часа. "Практически са чакали от отделението да слязат, за да ги качат на ръце до 3-ия етаж. Това не е практика да чакат. Самото преобразувано отделение работи от 2-3 дни и логистиката не е изчистена", обясни проф. Джамбазов.

По думите му персоналът на клиниката по токсикология е бил уведомен от инфекционистите, че двамата пациенти ще пристигнат за настаняване. "Това са били от по-леките случаи в Инфекциозна клиника. Представете се какво е в нея", допълни шефът на "Св. Георги". Той отхвърли обвиненията на Мария Господинова, съпруга на един от починалите, че му е свършил кислородът, докато чака отвън. "Това са субективни данни", отвърна професор Джамбазов. "Да се носи вина за смъртни случаи е сложно", каза още той. И обясни, че единият от двамата е бил с тежка хронична бъбречна недостатъчност. Загинал е преди да му бъде стартирана диализата. Другият човек е починал на следващия ден.