Ваксината на Оксфорд може да предпази и пенсионери от К-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9240101 www.24chasa.bg

Дала добър резултат дори при хора над 70 г., но са необходими още тестове, за да бъде пусната в употреба

Коронавирусната ваксина, която се разработва от университета в Оксфорд заедно с “Астра Зенека”, предизвиква силен имунен отговор при хора над 56 г. и е безопасна. Това става ясно от резултати от втора фаза на нейното тестване в авторитетното медицинско списание “Лансет”.

Окуражаващият резултат е получен на базата на експериментално ваксиниране на 560 доброволци в напреднала възраст. Установено е, че дори при някои имунният отговор е такъв, какъвто е при възрастовата група между 18 и 55 г. 99 процента от доброволците са имали неутрализиращи отговори на антитела две седмици след поставяне на втората доза от ваксината.

Ръководителят на изследователския екип от Оксфорд професор Андрю Полард каза пред Би Би Си, че е абсолютно възхитен от резултата, тъй като показва, че тяхната разработка може да предпази едни от най-уязвимите на заразата хора. Запитан дали тяхната ваксина ще успее да защитава хората от COVID- 19, той обаче обясни, че все още не са на този етап в тестовата фаза. Нуждаят се от още проучвания, но вероятно те ще са готови преди Коледа.

Ученият увери, че не се конкурират с другите екипи, работещи по света за създаването на ваксина, тъй като ще са необходими много разработки, за да се защитят хората от цял свят.

До момента три ваксини - на “Пфайзер” и германската биотехнологична “Байонтек”, на американската компания “Модерна” и руската “Спутник V”, са обявили, че дават 94% ефективност при хора над 65 г., като това са данни от трета тестова фаза.

Проблемът при първата ваксина обаче е, че трябва да се съхранява при минус 70 градуса, което прави организацията по поставянето ѝ по-сложна, тъй като се изисква специална хладилна техника за транспортиране.

Оксфордската ваксина е т. нар. векторна ваксина и е направена по друга технология чрез отслабена версия на вирус на настинка при шимпанзета. Тя може да се доставя и поставя като други ваксини. Рекордният срок, за който бе разработена, се дължи на това, че тя използва постигнатато с други ваксини през последните години.

Очаква се тя да бъде и по-лесна за производство, като университетът вече обеща да предостави стотици милиони дози на развиващи се страни.

Междувременно английски учени отправиха апел към правителството в Лондон да не бърза да премахва националната блокада в страната. Техни модели са показали, че ако бъде разрешено на хората да се смесват дори само за 5 дни по Коледа, след това ще трябва да компенсират тази свобода с поне 25 дни заключване.