В Габрово децата в предучилищна могат да останат у дома

https://www.24chasa.bg/region/article/9241261 www.24chasa.bg
В Габрово децата в предучилищна могат да останат у дома

Кметът на Габрово ще предложи на министъра на образованието и науката децата, записани в задължително предучилищно образование в детските градини на територията на общината, да отсъстват по желание на родителя в периода от 23 ноември до 12 декември тази година, информират на сайта на общината.

Предложението е провокирано от усложнената епидемична обстановка в общината и в четвъртък бе подкрепено с решение на Областния оперативен щаб, уточняват от администрацията.

Според съществуващата нормативната база, децата в предучилищна възраст в региони, попадащи в червена или в оранжева зона, съобразно критериите на министерството на здравеопазването, могат да отсъстват по желание на родителя, след писмено уведомяване на директора, съгласно заповед на министъра на образованието и науката, издадена за конкретна община.

В тези случаи отсъствията на децата, чиито родителите изберат временно да преустановят посещението им в детските градини за посочения период, ще се считат за допустими отсъствия по уважителни причини.