Oбластният щаб: ИСУЛ ще е болница без COVID-19 в София

https://www.24chasa.bg/region/article/9243070 www.24chasa.bg
Областният управител на София Николай Пехливанов е начело на Областният медицински съвет.

УМБАЛ "Царица Йоана - ИСУЛ" ще е болницата без прием на заразени с коронавирус пациенти в столицата. Това реши областният медицински съвет в София.

Той предлага ИСУЛ да функционира като „чисто“ лечебно заведение, което да обезпечава здравното обслужване на пациенти без коронавирусна инфекция. Решението е взето във връзка с изпратено до областните управители писмо на здравния министър относно предложение на варианти за осигуряване на необходимите медицински грижи за лицата, нуждаещи се от хоспитализация на територията на всяка област.

Областният медицински съвет предлага решението да влезе в сила след изписване на хоспитализираните към момента в ИСУЛ заразени с коронавирус пациенти. Мнението на съвета е, че тези пациенти не трябва да бъдат премествани за доизлекуване в други лечебни заведения. Следва да се отчете и факта, че предвид дифузното разпространение на коронавирусната инфекция на територията на област София-град изчистването на лечебни заведения от инфекцията и тяхното строго профилиране ще бъде затруднено, се казва още в решението на областния медицински съвет.

Според него обособяването на отделно лечебно заведение на територията на област София, което да обезпечава здравното обслужване единствено на пациенти с коронавирусна инфекция, не е целесъобразно и приложимо, и не се препоръчва. Във всички лечебни заведения в областта, с изключение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, ще продължат да функционират специализирани отделения за лечение на пациенти с коронавирус.

Съветът е възложил на Столичната РЗИ да изготви анализ за лечебните заведения в София за процента на заетост на болничните легла в COVID-отделенията. Анализът трябва да включва и степента на оборудване на тези отделения с необходимата апаратура. Резултатите от анализа ще се използват за преценка на необходимостта от увеличение на процента на болнични легла за лечение на пациенти с коронавирус в лечебните заведения в София.