Уволняват шеф, лекар, санитари и шофьор заради смъртта на двамата пациенти в Пловдив (Видео, обновена)

https://www.24chasa.bg/region/article/9243134 www.24chasa.bg

Други двама са с предупреждение за инцидента, разтърсил страната

Лекар, административен ръководител, двама санитари и шофьор на линейка ще бъдат уволнени от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Те са установени като виновни за смъртта на двамата пациенти, които стояха с часове на стълбите в новото CODID отделение в клиниката по токсикология, където починаха 61-годишният Господин Господинов и 65-годишният Любчо Лалев. Други двама са с "Предупреждение за уволнение".
Това гласи съобщение на болницата в резултат на започналата вътрешна проверка. Общо са установени 7 виновни лица за инцидента, разтърсил страната. Районната прокуратура също извършва проверка.

Ето какво гласи съобщението на болницата.

Готови са първите резултати от вътрешната проверка в УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД, гр. Пловдив по повод случая със заснетите на видеоклип двама пациенти пред новооткритото КОВИД-звено, които впоследствие починаха.
В резултат на събраните материали и доклад на нарочната комисия, назначена от изпълнителния директор на лечебното заведение, към момента е установена вината на седем служители, които са извършили, респективно – допуснали да бъдат извършени нарушения на реда за обслужване на пациентите и оказването на медицинската помощ.
В ход е процедура по уволнението на един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание „Предупреждение за уволнение“.
Комисията продължава работата си, тъй като има още въпроси и обстоятелства, които подлежат на допълнителна проверка и изясняване.
От днес, също така в болницата се въвеждат още по-строги мерки за съгласуване на преместванията на пациенти от един стационар в друг.
Към предмета на проверката беше включен и подаденият сигнал, излъчен днес в телевизия „Би Ти Ви“ за пациента, починал на 18 ноември.
За окончателните резултати на вътрешната проверка ще бъде съобщено след нейното приключване, а материалите ще бъдат предавани на разследващите и контролните органи, ангажирани с подаваните сигнали.