Наша тенисистка аут завинаги заради уговорени мачове

https://www.24chasa.bg/sport/article/9243378 www.24chasa.bg

Спряха доживот правата на българска тенисистка.

28-годишната пловдивчанка Александрина Найденова е глобена със 150 000 долара заради уговаряне на резултата в 13 мача, съобщи Breakpoint. Найденова е обвинена и в унищожаване на доказателства при някои от провиненията. Тя е бивша номер 95 в ранглистата на двойки, както и е била в топ 220 на сингъл класацията. Все още се очаква официалното съобщение от Tennis Integrity Unit (TIU), специализиран орган, който се бори с корупцията в този спорт.

През юли от TIU отказаха да отменят временното спиране на състезателните права на Найденова. Решението за наказание бе от 27 декември 2019 г. и с официалното обяснение, че нашата тенисистка е нарушила правилника. Решението за отказ бе на проф. Ричард Макларън, независим експерт по антикорупция, който работи със съответните органи като TIU.

Наскоро за същите причини бяха наказани и братята Карян и Юри Хачатрян. Карен получи доживотна забрана за спорт и глоба в размер на 250 000 долара. Юри е със спрени права за 10 години и трябва да плати 50 000 долара.

Правата на двамата първоначално бяха спрени на 17 юни миналата година. Двамата смятат да обжалват в Спортния арбитражен съд в Лозана.