ГКПП в Силистра e 4 часа под блокада за втори ден

https://www.24chasa.bg/region/article/9245477 www.24chasa.bg
Блокадата на ГКПП в Силистра Снимка: Фейсбук/Силистра - Вчера, Днес И Утре

Четири часова блокада за втори ден на Граничния контролно-пропускателен пункт /ГКПП / в Силистра правят граждани като протест срещу товарния трафик през града. Това съобщи Свилен Димитров от неформалната организация "Протест-Силистра", включила се в протестните действия, които са по инициатива на местната фондация "Човек, природа и здраве".

Силистренци искат да се преустанови трафикът на тежкотоварни автомобили  и паркирането им по улици в града, преди да преминат през Граничния контролно-пропускателен пункт. Става дума за улици, които са част от републиканската пътна мрежа и по които се стига до Граничния контролно-пропускателен пункт /ГКПП/. Тези улици могат да бъдат освободени, ако заработи българо-румънският фериботен комплекс между Силистра и гр. Кълъраш, обясни БТА.

Вчера от Областната администрация бе съобщено, че има решение на българо-румънска експертна комисия за възобновяване на дейността на ферибота между Силистра и румънския град Кълъраш с румънски превозвач. Комисията смята, че трябва да се предприемат действия за възобновяване на фериботния терминал Силистра - Кълъраш и това е свързано с пренасочване на тежкотоварните автомобили, преминаващи сега през Силистра, към фериботния терминал. Румънската фирма-превозвач е осигурила специалисти от корабостроителницата в град Констанца за оглед на металната платформа за приставането на ферибота на пристанището на българския бряг. По искане на фирмата от българска страна е направена геодезическа снимка на терена на ферибота.

В съобщението не се посочва дата за възобновяването на работата на ферибота.