ВТУ обучава 73-ма специализанти за учителска правоспособност

https://www.24chasa.bg/region/article/9245876 www.24chasa.bg

На 13 ноември 2020 г. между Министерството на образованието и науката и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ беше сключено Споразумение за осигуряване на обучение на специализанти в изпълнение на Националната програма „Мотивирани учители“.

За втора поредна година във Великотърновския университет, и в частност в Центъра за квалификация към Университета, ще се обучават участници по програмата в специалностите Учителска правоспособност и Ресурсен учител – две от водещите образователни програми в центъра, информират от ректората.

През декември 2019 г. по НП „Мотивирани учители“ в Центъра за квалификация бяха записани 34 участници, чието дипломиране предстои през декември, а през тази учебна година по програмата ще се обучават седемдесет и трима участници, което е двойно увеличение в сравнение с миналата учебна година.

На 20 ноември 2020 г. приключи записването на всички 73 участници по програмата, като най-голяма част от тях ще се обучават за придобиване на допълнителна професионална квалификация учител по математика и учител по английски език – съответно 25 и 19, кандидатите за придобиване на квалификацията ресурсен учител са 12. Останалите новозаписани специализанти ще се обучават за придобиване на учителска правоспособност за учебните предмети информатика и информационни технологии, религия, география, изобразително изкуство, философия, гражданско образование и технологии и предприемачество.

Това е само началото на дълготрайно и ефективно сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Великотърновския университет в тази област. То е ползотворно и за двете институции, чиято крайна цел е осигуряване на оптимални условия за формирането на компетентни и вдъхновени педагогически специалисти, от които българската образователна система винаги ще има нужда, казват от ръководството на ВТУ