Съд отмени карантина на мъж с 1 положителен и 1 отрицателен тест за COVID

https://www.24chasa.bg/region/article/9246896 www.24chasa.bg

Административният съд в Благоевград отмени предписание на РЗИ за поставяне под карантина на мъж с един положителен и един отрицателен тест за коронавирус.

А. В. като контактно лице на болен от COVID-19 на 24 юли се подложил на изследване в лаборатория и резултатът се оказал положителен. На следващия ден мъжът заедно със съпругата си и детето направили изследване в друга лаборатория, като резултатът и на тримата бил отрицателен. Междувременно, вземайки предвид първия положителен резултат за COVID-19, спрямо А.В. е издадено предписание от РЗИ и е поставен под карантина от 24 юли до 6 август.

Предписано е лицето да спазва дистанция от минимум 1.5 м спрямо хората, с които съжителства, включително престой/спане в отделни помещения при възможност, редовно проветряване, ядене по различно време, редовно почистване на дръжки и общи повърхности, използване на отделни кърпи в банята, миене на ръце преди ядене, използване на тоалетната и др.

На 30 юли А. В. е подал жалба в Административен съд-Благоевград срещу предписанието на РЗИ.

Съдът отмени предписанието, като решението може да се обжалва пред ВАС.

Според магистратите в Благоевград на жалбоподателя не е извършен нов тест, който да потвърди един от двата противоречиви резултата. "Тези два взаимно изключващи се резултата са предполагали предприемане на допълнителни действия от страна на РЗИ и при необходимост - извършването на трето изследване. Административният орган не е изяснил фактите и обстоятелствата от значение за случая. Като краен резултат органът е допуснал под изолация да бъде поставено лице, за което не е ясно заразен ли е с COVID-19 или не. Това представлява съществено нарушение на административно производствените правила и е основание за отмяна на оспорвания акт само на това основание", пише в мотивите си съдия Димитър Узунов и отменя предписанието като незаконосъобразно.