Ева Майдел оглави най-голямата мрежа от проевропейски организации за втори път

https://www.24chasa.bg/novini/article/9248626 www.24chasa.bg
Ева Майдел СНИМКА: Пресцентър ПП ГЕРБ

Шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен поздрави лично българката, която е първата жена начело на 70-годишната организация на гражданския сектор, бизнес, синдикати, партии от 34 държави

“С общи усилия на обществото, медиците и учените ще преодолеем пандемията. С амбициозни бюджети и инвестиции в устойчивост ще възстановим икономиката. Най-голямото предизвикателство ще бъде да опазим европейските ценности и солидарност. Това ще бъде основната ми мисия през новия мандат като председател на Международното европейско движение. Благодаря за доверието на всички 61 национални организации, бизнес и граждански асоциации, политически семейства и други представители на европейските граждани, които подкрепиха кандидатурата ми.”

Това заяви българската евродепутатка от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел веднага след преизбирането си за председател на Международното европейско движение късно вечерта на 19 ноември 2020 г.

Българката ще ръководи до 2023 г. движението, което е най-голямата мрежа от проевропейски организации, в която влизат неправителствени организации, профсъюзи, бизнес организации, политически партии, местна власт от 34 европейски държави.

Организацията е създадена преди повече от 70 години, като Ева Майдел е първият неин председател жена, както и първият от Източна Европа.

“През изминалите три години успяхме да върнем Европейското движение в центъра на разговорите за бъдещето на ЕС, за Зелената сделка и работните места, за миграцията и отношенията със САЩ, Китай. Нашата мрежа е мястото, където отделни граждани, бизнеси, граждански организации могат да бъдат част и да влияят на дискусиите по големите теми на европейския дневен ред. Структури като Европейското движение подпомагат европейската интеграция и затвърждават чувството за общи цели, ценности и интереси между обществата от отделните държави в Европа”, допълни Ева Майдел. Българката беше избрана с абсолютно мнозинство от членовете на организацията.