Взрив на COVID-19 в 2 социални дома в Добричкo

https://www.24chasa.bg/region/article/9251333 www.24chasa.bg
Социалният дом в село Българево СНИМКА: Авторката

За 2 взрива в 2 социални дома информират от Регионалната здравна инспекция-Добрич /РЗИ/. На 16 ноември там постъпва информация за 15 лица с грипоподобни симптоми, съмнителни за COVID–19, потребители на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост–село Българево, община Каварна.

Своевременно е извършено изследване на лицата с PCR тестове, от 15 изследвани лица 14 са положителни. След извършването на бърз антигенен тест, на целия персонал и всички останали потребители от дома, и на RT-PCR за Ковид-19 на всички лица от дома с положителен антигенен тест, резултатът е положителни потребители - 97, положителни от персонала - 11 лица.

На 22 ноември са издадени 1 предписание за противоепидемични мерки, 97 предписания за изолация на потребители на социалната услуга за 14 дни и 11 предписания за изолация на лица от персонала за 14 дни.

Разпоредени са следните мерки - дезинфекция на всички сгради и дворни площи. Всички отрицателни лица са отделени в самостоятелна сграда и се обслужват от отделен, отрицателен на COVID-19, персонал. Потребителите, положителни на COVID-19, са в останалите сгради и ще се обгрижват също от отрицателен персонал, като персоналът ще остане за 7 дни в дома, след което ще се смени.

Разпоредено е ежедневно медицинско наблюдение на потребителите и ежедневен доклад до РЗИ– Добрич, за здравословното им състояние, както и да се осигури при необходимост медицинско наблюдение от инфекционист. При необходимост от хоспитализация потребителите ще се транспортират през тел. 112 за изследвания и консулти в болницата в Каварна и ще се насочват за болнично лечение в държавна психиатрична болница „Карвуна”, където в момента работи единственият инфекционист в областта.

За създалата се ситуация и направената организация са уведомени ръководствата на лечебните заведения и на Центъра за спешна медицинска помощ- Добрич, както и кмета на община Каварна.

От Дома в Българево са докладвали, че осем от положителните потребители са на лечение, но са в добро общо състояние. Останалите нямат оплаквания.

Регистрирани са и 4 положителни лица от персонала на Дома за стари хора в град Балчик. Те са изолирани за 14 дни с предписания на РЗИ–Добрич. От общо 24 изследвани от РЗИ–Добрич, лица от дома (12 персонал и 12 потребители) няма други положителни.В края на седмицата предстоят контролни изследвания и в двата дома.