Още легла за пациенти с COVID-19 в Русенско

https://www.24chasa.bg/region/article/9251707 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От днес капацитетът за лечение на пациенти с COVID-19 в двете университетски болници в Русе „Канев“ и „Медика“ е допълнително увеличен.

Вече малко повече от половината от всички легла в УМБАЛ „Канев“ са предназначени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Така най-голямата болница и съответно една от най-натоварените в областта разполага с 273 неинтензивни легла за пациенти с коронавирус и 12 реанимационни. За сега там се лекуват 235 човека, като 16 от тях са в интензивно отделение. В другата университетска болница „Медика Русе“ има 110 легла, като 9 са предназначени за интензивни грижи. Въпреки това там сега се лекуват 135 пациенти, като 10 от тях са в реанимация.

В останалите три болници, където се лекуват пациенти с COVID-19 има 104 легла, но по-голямата част от тях е заета. По последни данни свободните легла за момента в областта са 75, като 54 от тях са в УМБАЛ „Канев“ и 21 в Комплексния онкологичен център.

Те са само за пациенти, нямащи нужда от преминаване на командно дишане. Независимо от това, че интензивните легла са по-малко от пациентите, имащи необходимост от подобен тип лечение, то медиците правят всичко възможно по силите си да осигурят адекватно лечение за всеки един нуждаещ се, както и да няма върнати пациенти, които трябва да бъдат хоспитализирани.

В крайна сметка леглата за пациенти с коронавирусна инфекция в региона станаха 499, като 21 от тях са предназначени за реанимационни грижи. Към момента на лечение се намират общо 463-ма души, като 26 от тях са на интензивно лечение.

Областният управител Галин Григоров, който е и председател на Областния оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и постоянно следи ситуацията с разпространението на заболяването. Той уверява, че ако се наложи ще бъдат търсени още начини за разкриване на допълнителни легла за пациенти с коронавирусна инфекция.