Пловдив ще има още едно антично бижу

https://www.24chasa.bg/region/article/9252304 www.24chasa.bg
Арх. Румяна Пройкова е всеки ден на обекта. Снимки: Авторът

Укрепват северния Римски форум, находките ще се открояват сред зеленина

Най-представителната част от Римския форум на Филипопол в края на лятото догодина ще е реставрирана и експонирана. "Обещавам да бъде хубаво с една вълнуваща зелена променада", увери авторът на проекта арх. Румяна Пройкова. Всеки ден тя е на обекта от северната страна на пощата, където усилено са извършват укрепителни работи с така наречените габиони - четвъртити блокове от камъни, хванати в метални мрежи. "Важно е да го направим, за да няма срутвания през зимата", обясни арх. Пройкова.
По думите й ще бъде осъществена връзка между площада и северната част на Форума посредством стълба. Всички скатове ще са покрити с пълзяща зеленина.

"Възнамерявам да вдигна поне една колона", допълни видната архитектка. По думите й цялото пространство от север на изток ще е затревено, а хората ще минават по пътека от гранитни павета. Ще бъдат експонирани пластовете от различните периоди на агората, която в тази част е доста богат на архитектура. При разкопките беше открит надпис в чест на император Комод. Имало е негова статуя, която обаче не е намерена. Мястото й ще бъде специално обозначено.

"Цялото амбулацио (пешеходната част) ще бъде експонирано на няколко нива. Към обекта ще се приобщи и библиотеката на Филипопол. Виждат се въздуховодите - специални канали, по които е минавал свеж въздух, за да не се овлажняват свитъците с книги.

Има много археологически материал, който ще бъде сглобен, подреден и представен по най-добър начин. Трябва да стане", категорична е арх. Пройкова

На този етап техника и работници ударно укрепват, докато не са завалели дъждове и снегове. Самата реставрация и консервация ще започне след одобряването на работния проект, който е в министерството на културата.