Мечтата на проф. Чирков беше да превърне Варна в кардиостолица на Балканите

https://www.24chasa.bg/region/article/9253592 www.24chasa.bg
Проф. Александър Чирков

Една от големите житейски и професионални каузи на бащата на българската кардиология проф. Александър Чирков в последните години беше създаването на супермодерна клиника във Варна. 

Плановете му бяха в началото на 2019 г. да стартира нейното строителство.  Ето какво разказваше той: "Варна е моят любим град и не напразно съм взел решение тук да направя една от най-добрите болници в Европа. Надявам се в началото на 2019 г. да започнем да строим. Финансирането е осигурено и ще започнем. Все още не сме взели решение къде точно ще бъде. Предлагат ни няколко места, още избираме. Бяхме почти капарирали едно място, но се промениха нещата. Сега съм си избрал един парцел по пътя за Виница, от Грандхотела като се отива нагоре. Харесват ми и местата около Бриз1, Бриз 2...Проектът е направен и платен преди 12 години. Платен е от руския "Газпром“ и е супер проект за над 1 млн. евро.

Реализацията на проекта е на стойност 44 млн. евро, осигурени от инвеститори. Целта ни е когато влезе в болницата ни един пациент, ние наистина да сме му помогнали. Екипът за болницата ще се състои повечето от мои досегашни сътрудници, които са в чужбина. Те ще бъдат привлечени тук. Това са професори и доценти, говорил съм с тях, че ще са готови да напуснат дори много хубави места, за да дойдат тук от Германия и Австрия. Ще привлечем и най-добрите ми ученици от България. Младите ще ги изпратим на обучение в чужбина поне за по година и половина-две, докато се строи клиниката. Поне 90 души, сестри и доктори планирам да изпратим в чужбина. Предвиждам възможност да се кооперираме с чужди болници.

Площта, върху която ще се строи болницата е около 11 декара. Ще разполага клиниката със 110 легла. Около 150 души ще работят в нея. Така сме се разбрали с инвеститорите, заплатите да бъдат много по-високи от тези в България. Ще работим със здравната каса, както и с частни каси по света. Подписах един договор с главният ръководител на осигурителното дружество на "Газпром“ да не изпращат пациенти в Германия и Австрия, а да работят с нас и да изпращат всички пациенти насам.