Ловеч помни д-р Стефан Ватев, който преди 110 години спря холерата

https://www.24chasa.bg/region/article/9257325 www.24chasa.bg
Д-р Стефан Ватев СНИМКА: Wikipedia

Преди 84 години акад. Стефан Ватев е обявен за почетен гражданин на Ловеч. Днес малцина си спомнят, че той е педиатърът, спрял настъпването на холерата в България преди 110 години - през 1910 г.

"В днешната ситуация на пандемия имаме необходимост да припомняме делото и примера на подобни хора. Акад. Стефан Ватев е един от многото лекари сред почетните граждани на Ловеч и това не е случайно, защото лекарите, както и учителите, се грижат за здравето на нацията", сподели по този повод кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Стефан Ватев е роден на 6 февруари 1866 г. в Ловеч. Завършва гимназия в Пардубице, Чехия (1882). Работи като учител в Габрово и София. Завършва медицина с докторат в Лайпциг (1893) и специализира детски болести в Берлин. После работи като лекар в Ловеч и Силистра. От 1914 г. живее в къща на днешната улица "Кузман Шапкарев" №1 в София, построена по проект на архитект Никола Лазаров.

През Сръбско-българската война е един от организаторите на Ученическия доброволчески легион. Преди войната записва медицина в Германия, която завършва през 1893 г. Специализира детски заболявания и обръща внимание на здравеопазването в тази област. Благодарение на усилията му в Александровска болница са открити детски сектор и първото педиатрично отделение.

През 1908 г. е начело на Дирекцията за опазване на общественото здраве. Работи за изграждането на здравни навици у населението и отхвърляне на битуващите митове. Пише множество трудове с научен и практически характер. Създава специална здравносъвещателна станция за майки и деца в Александровска болница, като такива се появяват из цялата страна. Организира първата детска млечна кухня през 1934 г. и снабдяването на бедните семейства с комплекти от пелени и дрехи.

Появата на холера през 1910 г. е посрещната с незабавни действия за ограничаването й от страна на д-р Ватев. Общият брой случаи е намален в сравнение с тези в Европа. Този опит е безценен през Балканската война, когато организира курсове за медици и появата на подкрепителни пунктове за болни и ранени.

Д-р Ватев е сред учредителите на Медицинския университет, възникнал първоначално като факултет на Софийския университет, и оглавява неговата катедра по педиатрия с клиника по детски болести.

На 26.11.1936 е обявен за почетен гражданин на Ловеч. Умира през 1946 г., оставяйки зад себе си богато научно наследство и хиляди левове дарени суми за здравеопазване и образование.