Пуснаха условно израелките, хванати с дрога за 3 млн на Летище Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/9257787 www.24chasa.bg

Днес съдът одобри споразумение между Окръжната прокуратура във Варна и защитата на четири израелски гражданки, обвинени в контрабанда на наркотични вещества. 

На 9 септември тази година подсъдимите, на 21 и 22 години, гражданки на Израел, пристигнали на летище Варна. Носили със себе си общо 93.330 кг. (деветдесет и три килограма и триста и тридесет грама) тревиста маса, съставляваща растението „КАТ“ (Catha edulis). То съдържа високорисковото наркотично вещество „катинон“ и рисковото наркотично вещество „катин“, представляващи субституиран амфетамин. Оценено е на обща стойност 2 799 900 лева.

Повдигнато им е обвинение за престъпление по чл. 242, ал.2, пр.1, вр. чл.20, ал.2 от НК, наказуемо с лишаване от свобода от десет до петнадесет години и с глоба от сто хиляди до двеста хиляди лева.

Съдът е одобрил споразумение, с което им е наложено наказание при условията на чл. 55 ал.1 т.1 от НК – многобройни смекчаващи вината обстоятелства позволяват да се определи наказание под най-ниския предел, предвиден в закона. Споразумението допуска приложението на чл. 55 от НК и когато не са налице такива обстоятелства (чл. 381 ал.4 от НПК).

Така за описаното деяние всяка от подсъдимите получи наказание лишаване от свобода за срок от три години, чието изтърпяване е отложено с максималния петгодишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 50000 лв. Подсъдимите ще заплатят и разноските по делото в общ размер на 6147.99 лева.

Предметът на престъплението и куфарите, в които той е бил транспортиран са отнети в полза на държавата и ще бъдат унищожени.

Одобреното от съда споразумение има правната стойност на влязла в сила присъда.