Болницата в Каварна търси лекари и медицински сестри

https://www.24chasa.bg/region/article/9258265 www.24chasa.bg

„Има подадено заявление за прекратяване на договора от д-р Християн Зафиров като изпълняващ длъжността управител на болницата в град Каварна. Подадени оставки има и от други специалисти от медицинския персонал в общинското лечебно заведение” - потвърди председателят на Общинския съвет на Каварна Йордан Стоянов.

„За мен това не е оставка, а протегната ръка за помощ и тази ръка ще бъде приета. Ще направим всичко възможно като Общински съвет и като община, за да се справим със ситуацията, в която се намира нашата болница” – добави той.

Мотивите за оставката на управителя на болницата в крайморската община са липса на кадри, както и застаряващ персонал. Много от работещите там са в пенсионна възраст, с придружаващи заболявания. „Затова има и страх за живота сред хората – нещо, за което лично аз не мога да ги виня” - коментира още Стоянов. В момента се водят разговори с подалите оставки от медицинския персонал..

Директорът на болницата в Каварна е на работа и изпълнява задълженията си. Според подписания с него договор, има 3 месеца срок за напускане след представяне на предизвестието.

Стоянов напомни, че местната болница има проблеми отдавна. В потвърждение на това са и данни от направения финансов одит. Има тежко наследство от предходните управители – смята Стоянов „Възможността за реакция на кадровия проблем, който е основен в момента, е командироване на медицински персонал от съседни общини. Сигурен съм, че ще излезем от тази сложна ситуация” – заяви още Стоянов

Кметът на общината Елена Балтаджиева се обърна с апел към лекари и медицински специалисти да се командироват в Каварна, като за тях ще бъдат осигурени условия за настаняване. Според заповед на здравния министър, в болницата е създадено Ковид-отделение, но то не функционира поради липса на персонал.