12 медици в Пловдивско заразени, 9 души със заболявания починаха

https://www.24chasa.bg/region/article/9258524 www.24chasa.bg

12 медици от Пловдив и региона са дали положителни проби за последното денонощие -  5 лекари, 4 медсестри, 2 санитари и зъболекар, съобщиха от РЗИ.

Починали са 9 души на възраст от 60 до 84 години. Всичките са имали придружаващи заболявания.

Към 25 ноември на територията на Пловдивска област има 458 новодиагностицирани случаи на COVID-19. Регистрирани в Националната информационна система са общо 11860.

„На домашно лечение са 5581 души. Под карантина в областта са 5179-има. Свободните терапевтични легла за Ковид-19 към 14 часа днес, според областната информационна система, са 237 , а за интензивно лечение 15", уточни областният управител и председател на ОКЩ Дани Каназирева.

Тя съобщи, че днес на среща с директорите на 15 медицински центъра от Пловдив и областта е била обсъдена организацията по обособяването на COVID зони.

„Целта, от една страна, е пациенти с притеснение или симптоми на коронавирус да бъдат навреме прегледани, ако е необходимо да им се назначат кръвни и образни изследвания, да се предпише терапия , а от друга, да се намали натискът върху приемните отделения в болниците и Спешна помощ", коментира Каназирева.

По думите й за денонощието от Спешна помощ са отговорили на 275 повиквания, от тях 61 свързани с ковид-19. Направените хоспитализации са 5 в областта и 19 в Пловдив. 37 души са , оставени на домашно лечение.

Установените заболели с Ковид -19 в детски заведения и училища са двама учители от ДГ "Детелина" -Пловдив и ДГ „Десислава“ -Пловдив, както и учител в занималня в ОУ „Княз Александър “ Пловдив . И при трите случая има наложена карантина на контактните лица.

Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.