Българин взе евротитла в професионалния бокс

https://www.24chasa.bg/sport/article/9258763 www.24chasa.bg
Стефани с треньора си и шампионския пояс

Стефани Койков ще атакува пояс на WBO догодина

28-годишният българин Стефани Койков е новият европейски шампион в категория “лека тежка”, или до 79 килограма, на UBF (Universal Boxing Federation). Това е нова организация в САЩ, която обаче много бързо набира сила.

На гала в Гелзенкирхен Койков нокаутира в началото на 2-ия рунд турчина Мохамед Озагюн Арифогулари, за да стигне до първия си пояс в кариерата. Съперникът му бе непобеден до момента с 3 нокаута в 3 мача.

Българският шампион с колеги от клуб Le Boxeur
Снимки: личен архив
Българският шампион с колеги от клуб Le Boxeur Снимки: личен архив

“В края на първия рунд получих доста тежък лакът в лицето. Заради това се стегнах и успях да го сваля с една комбинация десен ъперкът - ляво кроше”, обясни от Франкфурт Стефани.

От 4 години той живее и тренира в Германия. “Разбрах, че няма да мога да реализирам мечтата си за световно или олимпиада, и реших да рискувам с професионалния бокс. Не съжалявам, защото много момчета, с които бях в националния отбор, вече спряха да се бият”, обяснява той. Сега е член на клуба Le Boxeur, а негов треньор и мениджър е Саша Незбета, полуруснак, полугерманец.

“Галата бе доста странна. Бяхме на отворени прозорци. Нямаше право да гледаш някой друг двубой. В момента, в който свършиш, идват 10 полицаи и те извеждат. Дори нямахме право да се къпем в залата. Но пак е добре, че ни дават да се състезаваме”, обясни Койков.

В България той започва в “Етър 99” при Евгени Донев. Стига до младежкия национален отбор, стига и до мъжкия. Има няколко републикански титли.

Всъщност турчинът въобще не е трябвало да бъде негов съперник в мача за титлата.

“12 седмици се подготвях за унгареца Ищван Зелер. Гледах му мачовете стотици пъти. Той е изключително бърз боксьор. И 6 дни преди двубоя ми се обадиха, че е с коронавирус. И търсят друг съперник. Турчинът бе тотално непознат за мен”, обяснява Койков.

Сега целта му е да атакува междуконтиненталната титла на WBO през следващата година. “Надявам се това да стане през лятото. Такива са плановете на мениджъра ми. WBO е една от четирите големи организации в бокса”, обяснява Стефани.

Койков е участвал и в двустранна среща с Тервел Пулев срещу австрийски боксьори.

“Вече бях в Германия, когато ми се обади. И във Виена победихме само аз и той”, обяснява родният боксьор. Той е трябвало да се бие и на галата във Велико Търново, която Тервел трябваше да организира, но всичко пропадна.

В 9 мача на професионалния ринг има само една загуба от чеха Рене Молик миналата година. “Това беше едва третият ми двубой и не бях подготвен достатъчно. Но си научих урока”, допълва той.

Единствено съжалява, че заради сложната обстановка не може да се прибере в България. “Смятах да си тръгна през декември, но май няма да стане. В Миндя, където съм израснал, си почивам най-добре. Имам апартамент във Велико Търново, но винаги се прибирам на село на спокойствие”, обяснява Стефани.

И му липсват лагерите на Белмекен.

“Това е най-доброто място на света за подготовка. Миналата година направих един лагер там заедно с Кубрат Пулев”, допълва Стефани, който има амбицията да достигне нивото на братята в професионалния бокс.