Обрат! "Св. Мина" в Пловдив няма да е ковид болница

https://www.24chasa.bg/region/article/9261345 www.24chasa.bg
МБАЛ "Св. Мина" спешно търси лекари и сестри.

Разнобой между община и областна управа за преобразуването на лечебното заведение

Общинската болница в Пловдив "Св. Мина" намалява ковид леглата от 137 на 60. Това обяви зам.-кметът Анести Тимчев. "Решението е близо до възможностите на здравното заведение", посочи той.

При това положение "Св. Мина" няма да е единствената в Пловдив и България ковид болница. Шефът на дирекция "Здравеопазване" д-р Калин Калинов посочи, че напрежението сред персонала е огромен и хора от него продължават да напускат.

Областният медицински щаб взе решение "Св. Мина" да бъде ковид болница. Оттам посочиха, че няма заповед от РЗИ, с която се отменя решението болницата да бъде преобразувана.

"Напротив. Разговаряхме с РЗИ и оттам ни казаха, че такава заповед е подготвена", контрира Анести Тимчев.

Калинов посочи, че още напролет е изразил несъгласието си пред областния щаб "Св. Мина" да стане инфекциозна. "Тя не отговаря на тези условия. Всички подобни болници се изграждат в периферията на града, а не в центъра, където е "Св. Мина". Тя няма дори паркинг", посочи шефът на общинското здравеопазване.

Според него по-подходящо е било МБАЛ "Св. Пантелеймон" да стане ковид болница, тъй като е в покрайнините на Пловдив и има пулмологично отделение. "Но не бях чут от областния щаб", обясни Калинов.

"Желанието е едно, мечтите са друго, възможностите са трето", обобщи зам.-кметът Анести Тимчев. "С какво ще лекуваме човек, който се нуждае от спешна помощ и състоянието му се мени през секунди - със силна амбиция, с его, с какво", запрати той стрела към областния управител Дани Каназирева.

Д-р Калинов обясни, че гласуваните от общинския съвет 83 000 лева за премии на медицинския персонал в "Св. Мина" няма да се преведат, тъй като се отменя решението тя да е ковид болница. "Тя има нужда от техническо оборудване. Общинският съвет ще вземе ново решение за какво да даде тези пари", каза шефът на дирекция "Здравеопазване".

По думите му, ако не е било взето днешното решение, рискът след няколко месеца "Св. Мина" да престане да съществува е бил огромен.