Без кукерски празник в Петрич на 1 януари

https://www.24chasa.bg/region/article/9262186 www.24chasa.bg

С решение на Оперативния щаб в Петрич Станчинарски игри няма да се проведат на първи януари 2021 г. Кукерският празник е традиционен за Петрич, но заради пандемията за първи път той няма да се проведе.

Отменят се всички културни прояви в общината до 03.01. 2021 г. До този срок няма да работят двете спортни зали в Петрич и клубовете на пенсионера и инвалида. Преустановяват се всички групови репетиционни дейности от танцовото, актьорското, музикалното и изобразително изкуство на открито и закрито. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия със състезателен и тренировъчен характер на закрито също се преустановяват.

Общинският оперативен щаб препоръча на кмета на община Петрич Димитър Бръчков като работодател на медицинския персонал в детските градини и училища, да възложи на фелдшерите и медицински сестри от училищно и детско здравеопазване, както и на сестрите от яслените групи към детските градини, временно, за срока на преустановяване на присъствените учебни занятия за децата и учениците да работят в МБАЛ „Югозападна болница” ЕООД - филиал Петрич, в разкритите социални услуги на територията на община Петрич – Дневен център за деца с увреждания „Слънце”, Дневен център за лица с увреждания „Надежда”, Център за обществена подкрепа, Център за настаняване от семеен тип с. Първомай, Център за настаняване от семеен тип град Петрич, Преходно жилище град Петрич и Домашен социален патронаж. Това вече е записано като официално решение от заседанието на Общинския оперативен щаб в Петрич. Наложено е поради усложнената обстановка в общината. От 11 ноември до 25 ноември (14 дневен период) в община Петрич са регистрирани 176 лица с КОВИД – 19. Към момента във Вътрешно отделение са настанени 19 души, в Инфекциозно – 12, в Неврологично – 12, в Детско отделение са настанени 15, 5-има са пациентите в ОАИЛ.