Европа и дори Германия бойкотират Меркел ски сезонът да се отложи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9262717 www.24chasa.bg
На пистите няма риск от зараза. СНИМКА: ТОНИ МАСКРЪЧКА

Българските курорти разчитат на българи и съседи за спорта, който според здравните експерти е сред най-безопасните в COVID ситуацията

Австрия и Швейцария са първите две държави, които деликатно бойкотират Ангела Меркел за идеята ѝ да се затворят ски курортите в Европа до началото на януари заради епидемията.

Германия се стреми това да се случи с общо споразумение на целия съюз, съобщи Би Би Си. Според неофициалната статистика от 80-милионното население на държавата 25 милиона немци карат ски най-вече в Австрия, Италия и Швейцария.

Канцлерката трудно би задържала тези свои сънародници по празниците у дома и затова търси подкрепа от държавите-членки на Евросъюза.

Зимната индустрия обаче в тези три държави е категорично против подобна мярка.

Само в Австрия и

Италия оборотите

в ски курортите

са по над 100

милиарда евро

Така Брюксел влиза в остра битка не само с туризма, а и с всички съпътстващи бизнеси около него - разходите за ток, газ, авиобизнес, търговците на екипировки и т. н.

“Ще го кажа открито - няма да бъде лесно, но ще се опитаме”, признава Ангела Меркел след разговор с премиерите на германските провинции. Пред Бундестага тя повтори, че търси решение в рамките на ЕС. Някои от огнищата на заразата в Европа при първата вълна бяха ски курорти.

Меркел срещна страшен отпор и в самата Германия. В отворено писмо немската федерация по ски призова политиците да не вършат глупости, когато е поставено под въпрос бъдещето на едно цяло поколение. Вместо това в писмото се призовават

политиците да

помогнат на

регионите, които

разчитат на ски

спорта за

прехраната си

И се подчертава, че той е един от най-безопасните планински спортове. Става въпрос за спорта, а не за развлекателната индустрия.

“Забраната за ски в цяла Германия и дори цяла Европа не би било решението, а напротив. Подобно нещо ще влоши и без това тежката ситуация в отдиха, популярните и млади състезателни спортове”, се подчертава в писмото.

Швейцария, която не е член на ЕС, вече отвори курортите си за разлика от другите алпийски страни. Ски лифтовете работят, като се изисква носене на маски.

В Австрия правителството е подложено на силен натиск от зимната индустрия, която вече веднъж претърпя сериозни загуби при първата вълна на заразата. Държавата е изправена пред десетки съдебни искове заради курорта Ишгъл, с който бяха свързани случаи на зараза в 45 страни.

Затова и Австрия изрази безпокойство от евентуален план за затваряне на зимните дестинации в целия ЕС. Финансовият министър Гернот Блюмел предупреди, че

подобен ход

трябва да

бъде заплатен,

а компенсациите биха възлизали на милиарди евро.

Италианският премиер Джузепе Конте подкрепя отлагането на старта на ски сезона, но държи на общо европейско решение. “Ако Италия реши да затвори всички ски курорти, без подкрепа от Франция, Австрия и други страни, тогава италианските туристи ще поемат риска да отидат в чужбина и да пренесат зараза вкъщи при връщането си”, предупреди Конте. Десетки хиляди италианци поемат към заснежените склонове за Коледа и Нова година. А този период е важна част от местната икономика на районите със ски курорти в Европа.

Франция в лицето на президента Еманюел Макрон подкрепя по принцип координиран подход.

Изобретателни туроператори обаче веднага са намерили начин как да заобиколят ограниченията и да предложат зимни забавления на богатите си клиенти, без да трябва курортите да са отворени, пише британският в. “Дейли телеграф”. Базирана във Франция туристическа компания например предлага пътуване от Великобритания до Женева на групи от по 10 туристи с частен полет, като после те се настаняват в луксозна хижа във френското алпийско селище Межев.

Всеки ден групата се отправя на екскурзии към отдалечени склонове в Швейцария. Италия и Австрия, където да практикува хели ски (скиорите стигат до необработените склонове с хеликоптер) под зоркото око на инструктори, печелили в миналото световни и олимпийски медали. 

В България

германските

туристи през

зимата са

минимален

процент

от почиващите малко над милион чужденци. Според последни данни те не надвишават 5000 човека.

Това обаче беше миналата зима. За тази се очаква към 60% спад в сравнение с последния сезон и на практика нашите зимни ски курорти сега разчитат само на родните туристи и на гостите от съседните държави - Турция, Гърция, Северна Македония, Сърбия и донякъде Румъния. Очаква се евентуално да дойдат малко повече турци. Миналата зима те бяха 144 хиляди, тази зима се очаква да са с десетина процента повече.

За сметка на това

ударът по

индустрията в

България ще е за

около 1 милиард

лева със свързаните бизнеси. Ще пострада дори енергетиката, след като ще спадне потреблението на ток, нафта и газ. Няма как да се компенсират и загубите от свързаните бизнеси - храни, облекла и прочее.

Банско, Пампорово и Боровец още при първата вълна подготвиха и изпълниха всички противоепидемични мерки.

Самият главен държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви през октомври, че препоръчва зимните ски спортове, които са максимално безопасни.

“Няма нищо по-добро от това да си в планината и да караш ски на чист въздух.

Няма как да се

заразиш по

пистите,

където хората карат на разстояние и са на открито. Освен това ползват допълнително предпазни средства като ръкавици, шапки, каски, шалове. Хората трябва да внимават на закритите пространства”, каза Кунчев. 

“Не мога да разбера точно какво се иска с това безумие. Ските са изключително безопасен спорт. На пистата си сам, облечен и обут. Няма как да ръсиш зараза. Партита след карането са друг въпрос. Единственото, което бих искал да посъветвам немците, е да си гледат границите”, заяви маркетинговият директор на “Юлен” Иван Обрейков. Фирмата е концесионер на зоната в Банско.

Съизпълнителният директор на “Бороспорт” Георги Кочов каза пред “24 часа”, че концесионерът на ски зоната в курорта подготвя официално изявление в петък, но не скри разочарованието си от нагласите за затваряне на зимните курорти.

“Ако ЕС счита, че може да ни компенсира с 80% от оборота спрямо този от миналата година, нека затварят, но без компенсация ще е пагубно”, каза Мариан Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД.

Без англичани в курортите ни през коледната ваканция

ПАВЛИНА ТРИФОНОВА

Големите туроператори в Англия отмениха пакетните си ски почивки през декември до десетки държави заради коронавируса, включително и България.

Те обявиха, че няма да работят със страни, в които пристигащите трябва да стоят в карантина или пък задължително да се самоизолират при завръщането си от тях във Великобритания.

От компанията Balkan Holidays, която води най-много британски туристи в Банско, Боровец и Пампорово, съобщиха, че спират чартърните си полети между 19 декември и 16 януари. Тя призова клиентите си да променят своите резервации за по-късни дати до април или пък да ги сменят за ваканция по Българското Черноморие през лятото.

По принцип ски сезонът за туроператорите в Обединеното кралство започва в средата на декември и продължава до края на великденската ученическа ваканция, която е през април. Има и една активна седмица през февруари, когато децата са в междусрочна почивка. Някои от компаниите обаче изразиха съмнения, че ще могат да реализират заявките си и за тогава. 

Най-големият оператор - Crystal Ski Holidays, обяви, че няма да може да организира нито една ски почивка във Франция, която започва до края на тази година, а вероятно и по-късно, ако въведените от френските власти ограничения се запазят. От компанията посочиха, че засега прекратяват дейност и в Андора, Австрия, България, Канада, Финландия, Франция, Италия, Норвегия, Швейцария и САЩ.

TUI пък отмени екскурзиите от Великобритания и Ирландия до Лапландия, след като Финландия реши да въведе задължително тестване за коронавирус на пристигащите в страната, които са в пъти повече през декември заради традиционните срещи с Дядо Коледа.

Министерството на туризма: Не допускаме компромиси - у нас всички мерки са взети и се спазват

Още на 21 октомври 2020 г. със заповед на министъра на туризма бяха въведени единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон. Целта е всички туристически места да имат еднакви практики, с които да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация. Това се казва в позиция на Министерството на туризма, разпространена в четвъртък.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влековете. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не може да надвишават 10 души. 

“Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции. Проверките от страна на Министерството на туризма потвърждават високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси”, се казва в позицията.

В нея се припомня още, че България въвежда своите ограничителни мерки от 27 ноември 2020 г. и те ще продължат до 21 декември 2020 г.. Предвиждат редица ограничения, водещи до социална дистанция, което е доказано най-добрият начин за спиране на разпространението на вируса. Новите мерки предвиждат преустановяване на посещенията във всички заведения за хранене и развлечения и провеждането на групови туристически пътувания, екскурзии с организиран транспорт в страната и чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.

“В тази безпрецедентна ситуация водещо в работата на Министерството на туризма е опазването на човешкия живот и здраве и затова няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки”, се казва още в позицията.

Както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни. Германските туристи, които практикуват зимни спортове в България, по принцип са малко на брой. А през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам.

Очакваме и всички наши съграждани от утре строго да спазват ограничителните мерки, въведени от правителството, за да можем спокойно и безопасно да посрещнем празниците с любимите хора на любимите места, пожелават от министерството.