Опасност от наводнение на пловдивски села и жп моста на Кадиево

https://www.24chasa.bg/novini/article/9265448 www.24chasa.bg
Жп моста на Кадиево открай време е проблемен откъм наводнения.

Има реална опасност заради гниещите процеси в коритото на реката на Брестовица изсъхналите дървета там да паднат и да бъдат отнесени при високи води. Голям е рискът да заседнат в тесния участък пред водната централа в Кадиево и да се стигне до наводнение на жп моста край селото и близките населени места.

Това сочат междинните резултати от проучването за причините за наличие на манган в питейната вода на Брестовица. Те бяха представени на среща на областния управител на Пловдив Дани Каназирева с шефа на ВиК Спартак Николов, зам.-кмета на община "Родопи" Владимир Маринов и инициативния комитет на сдружение „Живот за Брестовица“.

Експертизата се прави от 4-ма водещи професори и хидрогеолог от БАН, Миногеоложкия институт и УАСГ със сериозен професионален и научен потенциал. Тя бе възложена от ВиК, след като междуведомствена комисия, назначена от областния управител, установи хидроморфоложки промени в реката, настъпили в резултат на изградената минивец в Кадиево, като и нарушения при одобряване на подробния устройствен план.

В случая водното огледало навлиза в територията и на друга община, като компетентността тук за одобряването на ПУП трябва да е от компетентността на областната управа, а не на съответната община.

„Познавам проблема. Жителите на Брестовица имат моята подкрепа за решаването му. Целта на възложената експертиза е да се установят не само причините за наличието на манган в питейните водоизточници, но и да се даде решение, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план", коментира областният управител Дани Каназирева.

Тя обясни, че според експертите, извършващи проучването, вече са направени сондажи, които установяват наличието на наднормено количество манган в трите кладенци на Брестовица.

„Решението в краткосрочен план трябва да се търси в изграждането на дублиращи водоизточници от по-дълбок и защитен от замърсяване водоносен пласт.

Освен това трябва да бъде подменена вътрешната водопроводна мрежа на село Брестовица. В момента от ВиК и община "Родопи" подготвят тръжна документация за изготвяне на проекта“, добави Каназирева.

Според експертите второто решение, което е в дългосрочен план, ще обхване елиминиране на причините за замърсяването, предприемане на оздравителни мероприятия, за да не се стигне и до наличието на манган в дублиращите кладенци и в съседни водоизточници за другите населени места.

От своя страна представителите на инициативния комитет посочиха, че искат най-после институциите да си свършат работата и благодариха на областният управител за предприетите действия до момента.

Управителят на ВиК Спартак Николов също подчерта, че се работи за решаването на проблема и допълни, че към момента са предприети и временни действия за намаляване концентрацията на мангана в питейната вода чрез нейното аериране (обогатяване с въздух) и частично отстраняване на мангана.