Сирак, осиновен и изоставен от американци, прави нов приют за кучета

https://www.24chasa.bg/region/article/9265501 www.24chasa.bg
Бойко се грижи да бездомните кучета в приюта край с. Зелен дол. СНИМКА: ФЕЙСБУК

Нов приют за бездомни животни се е заел да изгради 33-годишният Бойко Гренцке в землището на благоевградското с. Логодаж.

Бойко е израснал в домове за сираци. Когато е на 6 г. у нас пристигат семейство Дебора и Гари Роджър Гренцке от САЩ, за да го осиновят. След оформяне на документите той приема фамилията Гренцке.

Заедно стигат до летището в София, където обаче новите му родители изчезват и го изоставят за втори път, а малчуганът отново е настанен в дом за сираци.

Преди 15 г. поема живота в ръцете си и се посвещава на грижи за бездомни кучета. В изоставена кравеферма до с. Зелен дол с помощта на приятели и дарители прави приют за около 80 кучета. В грижите за тях му помагат бивши възпитаници на дома и много добри благоевградчани.

Бойко обаче иска да направи нов приют с по-добри условия, където да бъдат преместени бездомните животни.

Миналата година той става управител на фондация "Център Оскар и Лора-2019" и със събраните дарения купува 2 дка терен до с. Логодаж за 7000 лв., където иска да направи нов и по-хубав приют.

"Разчитам, както и досега, на добрите хора да ми помогнат. На първо време е необходимо да се направи ограда на терена, да се избие сонда за вода, да се бетонира площадка и да се сложи навес за клетките", разказва Бойко. Той благодари за дарените досега средства, с които е купена кола, за да се придвижва всеки ден до приюта, да превозва храна и др.

В новия център ще трябва да се прекара и ток, или пък да се поставят соларни панели, за да може да се отопляват специалните помещения за майки с новородени кученца. 

Бойко се надява догодина центърът, който вече да е постоянен дом за бездомните животни, да бъде готов и призовава за помощ. Казва, че от началото на годината досега от действащия приют са осиновени 30 кучета, като основно осиновителите са от европейски страни.