8-метров кръст издигнаха в Цалапица, да ги пази от беди (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/9267419 www.24chasa.bg

Осемметров кръст ще закриля жителите на най-голямото село в пловдивската община "Родопи" - Цалапица. Разпятието е дарение от Йордан Гълъбов, изработено е от местна фирма и бе издигнато на върха на могилата "Чернота".

"Тя е избрана неслучайно, свързана е с историята на Спас - спасителя на Цалапица", разказват местните хора.

Легендата гласи, че по време на турското робство селото е било често нападано и разграбвано, тъй като било разположено на важен кръстопът.

По онова време Цалапица била оградена с канали от всички страни, а на върха на могилата имало наблюдателница. От нея биели камбана, когато наближавал башибозукът, и селяните се скривали в рововете. 

Наблюдателницата обаче била открита. При поредното нападение момчето Спас, което известявало съселяните си с камбаната, успяло да я удари и побягнало. Турските войници обаче го настигнали, убили го и го провесели с краката нагоре.

На лобното му място е построен параклис на името на Свети Спас. Параклисът все още съществува и се намира в частен имот на ул. „Дунав” в Цалапица.

„Възнамеряваме при подходящи условия през 2021 г. на Спасовден да организираме възстановка на събитието. Ще раздадем и курбан за здраве”, посочва кметът на селото Ивайло Данаилов.