Племенникът на Величка Настрадинова: Няма да я кремирам, ще я погребем!

https://www.24chasa.bg/region/article/9270376 www.24chasa.bg
Величка Настрадинова остави над 20 книги.

Благодарен съм на съдбата, че имах такава леля, казва Цветин Нейков

Голямата пловдивска писателка Величка Настрадинова ще бъде положена в гроба на своите родители. Поклонението е в понеделник от 13 часа в централния траурен парк. Сборният пункт е в 12,30 часа пред храма "Св. Архангели".

"Няма да се съобразя с нейното желание да бъде кремирана, защото е в разрез с християнските традиции, а тя беше вярващ човек", заяви Цветин Нейков, племенник на писателката и син на голямата певица Мария Нейкова. Той единствен се грижеше за леля си, тъй като е най-близкият й роднина.

Ритуалът ще е на самия гроб, за да бъдат спазени противоепидемичните мерки. "Който пожелае, може да дойде", каза Нейков.

Тя издъхна вчера на 84 г.  "Отиде си от естествена смърт, със сигурност не от COVID.  Преди година по същото време претърпя мозъчен инсулт. Не беше добре", припомни Цветин Нейков.

Очаква се творци и приятели да изпратят Величка Настрадинова в последния й път.  Писателката Божана Апостолова е поръчала венец.

Величка Настрадинова е автор на над 20 книги - исторически романи, фантастика и детска литература. Носител е на много литературни награди. По професия е музикант - дълги години е свирила на чело в пловдивската филхамония и е преподавала камерна музика в Музикалното училище "Добрин Петков".

"Рядко ерудиран и талантлив човек", казва дългогодишната й приятелка Ваня Минчева. Хора, които са се докосвали до Настрадинова, пазят приятни спомени.

"Благодарен съм на съдбата, че имах такава леля", допълни Цветин Нейков.